Gå till innehållet

Klassisk skola sätter prägel på Borlänges nya arkitekturdagar

Mot bakgrunden av den kritiserade utnämningen till Sveriges fulaste stad arrangeras i april Borlänges arkitekturdagar. I fokus står bland annat frågor om hållbarhet och klimatpåverkan, men också ett fortsatt samtal om ”klassisk arkitektur”.

Pernilla Wåhlin Norén.

Stadsarkitekten Pernilla Wåhlin Norén fick i uppdrag av samhällsbyggnadsnämnden att arrangera en träbyggnadskonferens med fokus på hur man kan öka träbyggnationen i regionen. Konferensen kommer att inleda arkitekturdagarna mellan den 1 och 3 april i Borlänge. Den tredje dagen är samtal med invånare om arkitektur i allmänhet i fokus.

Den 2 april hålls det vernissage med ritningar av studenter från Engelsberg Summer School in Classical Architecture. Eleverna fick i somras rita om bibliotekshuset, Liljanhuset, och stationshuset i “klassisk stil”.

– Utställningen hade hög kvalité och då beslutades att göra den i Borlänge för Borlängeborna som ett sätt att fortsätta diskussionen kring arkitektur, säger Angelica Ekholm, näringslivschef i Borlänge kommun.

Diskussionen om arkitektur, och framförallt ”klassisk arkitektur”, ökade explosionsartat efter att Borlänge korades till Sveriges fulaste stad 2018, efter en omröstning som utfördes av Arkitekturupprorets medlemmar på Facebook.

Trots att tävlingens förutsättningar och resultat kritiserades hårt ledde utnämningen till heta debatter och panelsamtal i Borlänge.

– Just nu står vi inför kanske den största förändringen av Borlänge centrum någonsin, vi vill därför gärna fortsätta den här diskussionen med våra medborgare hur staden ska utformas för att man ska trivas i den, säger Angelica Ekholm.

Men att utnämningen ligger bakom arkitekturdagarna avfärdar stadsarkitekten Pernilla Wåhlin Norén.

– Vi skulle arrangerat dagarna ändå. Men vi tar spjärn mot den här utmärkelsen och ser att det finns ett behov av att prata om arkitektur och det förhåller vi oss till.

Engelsbergs Summer School in Classical Architecture drivs av Intbau, ett internationellt nätverk som arbetar för mer traditionell arkitektur, samt av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. Enligt en av stiftelsens direktörer, Peter Elmlund, var utställningen helt också hållet kommunens idé.

Vernissagen är Borlänges pris för att ha vunnit Arkitekturupprorets tävling. Hur kommer det sig att ni delar ut Arkitekturupprorets pris?

– Först frågade någon inom uppropet om våra elever kunde rita, och det var ju en kul idé. Sen frågade kommunen ”kan vi få göra en utställning?”. Så vi är ganska passiva aktörer i det här. Det är inte vi som vill något, det är omvärlden som vill något, säger Peter Elmlund.

Näringslivschef Angelica Ekholm poängterar att Arkitekturupproret inte är involverade i utformningen av Borlänges arkitekturdagar.

Mer att läsa