Nyheter

Karlstad får utmärkelsen Årets arkitekturkommun

3 september 2020

Karlstad står högst upp på prispallen när Sveriges Arkitekter och HSB för fjärde året i rad utser Årets arkitekturkommun.
– Vi är jättestolta, säger Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Annons
Foto Karlstads kommun

Stadsdelen Bryggudden i Karlstad med bland annat ett höghus ritat av Gert Wingårdh.

Prisutdelningen ägde rum vid den digitala konferensen Omstart Sverige på torsdagsmorgonen. Där berättade Erik Nilsson att Karlstad nyligen firade att man nått sina mål för antalet detaljplanerade bostäder och att stadsbyggnadsnämnden i augusti beviljade bygglov för 600 bostäder på en gång.

Som nyckel till framgången i Årets arkitekturkommun nämnde Erik Nilsson kommunens arkitekturprogram, ett dokument som beskriver synen på arkitektur i Karlstad, som ska ge politiker, tjänstemän, byggherrar, arkitekter och medborgare en gemensam grund att stå på.

– Det är viktigt att vi politiker vågar ta i frågan, det är så lätt att bara gömma sig bakom byggherrar och arkitekter, sa Erik Nilsson.

Annons

Med vid prisutdelningen var även Karlstads stadsarkitekt Henrik Sjöberg.

– Arkitekturprogrammet är bra. Det blir tydligt vad kommunen står för, vilket gör dialogen och förankringen så mycket enklare, sa han.

I ett pressmeddelande från Karlstads kommun förtydligar nämndordföranden Erik Nilsson hur han ser på utmärkelsen.

– Man kan naturligtvis ha olika synpunkter på den växande staden och även ha olika smak vad gäller arkitektur. Det här priset får vår kommun för att vi gör ett ambitiöst arbete kring förutsättningarna för arkitekturen, säger han i pressmeddelandet.

Utmärkelsen Årets arkitekturkommun bygger på ett index där två olika komponenter vägs samman. Den ena bygger på enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där både privatpraktiserande och kommunalt anställda arkitekter bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Den andra komponenten bygger på offentlig statistik. Där värderas till exempel kommunernas förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras. Här vägs också in huruvida kommunen har en tydlig strategi eller policy för hur man vill jobba med arkitektur.

Här är hela rankningen för Årets arkitekturkommun 2020:
 1. Karlstad (81,4)
 2. Örebro (78,2)
 3. Borlänge (76,1)
 4. Norrköping (76,0)
 5. Landskrona (73,9)
 6. Karlskrona (73,4)
 7. Malmö (73,4)
 8. Borås (73,2)
 9. Täby (72,3)
 10. Gävle (72,0)
 11. Linköping (71,6)
 12. Västerås (70,5)
 13. Lund (69,2)
 14. Uppsala (69,2)
 15. Stockholm (69,1)
 16. Nacka (67,6)
 17. Järfälla (67,5)
 18. Luleå (66,8)
 19. Kalmar (66,0)
 20. Helsingborg (65,9)

Siffran inom parentes anger det sammanvägda indexvärdet.

Annons

Om undersökningen:

Rapporten och indexet som används i Årets arkitekturkommun har tagits fram av analysföretaget Evimetrix, på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB. Undersökningen genomfördes i år för fjärde gången.

 

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel