Gå till innehållet

Juryordföranden: ”Det finns mycket för arkitekter att lära av villorna”

Villa, Volvo, paviljong. Och så en villa till. Så ser årets nomineringar för Kasper Salin-priset ut.
– De nominerade är de projekt där arkitekterna fått mest utrymme för att åstadkomma fantastiska rum och fantastisk estetik, säger juryns ordförande Anna Sunnerö.

– Förra året hade vi fyra nominerade som utgick från fyra separata frågeställningar, i år löper det mer som en röd tråd mellan nomineringarna, säger Anna Sunnerö.

Hon är ordförande i juryn för Kasper Salin-priset. Juryn har i år gått igenom ett 60-tal kandidater, rest runt i hela Sverige, och slutligen tagit fram fyra nominerade till priset.

– Det handlar mer om byggnadernas relation till platsen och den svenska naturen och mindre om urbana projekt i år.

Hur kommer det sig?

– Dels tror jag att det har att göra med konjunkturen, det märks att det har varit tufft för stora projekt under några år, men sedan har det naturligtvis också att göra med hållbarhetsfrågor och en strävan efter att minska klimatavtrycket i nya byggnader.

Och den svenska naturen…?

– Vi som bor i Sverige har en speciell relation till den med friluftsliv och allemansrätt, vi har ju ett stort land med få människor, och det är väldigt kul att se hur ett belgiskt arkitektkontor tar sig an en villa i ett landskap i Dalarna, de gör något där som är något annat än vad ett svensk arkitektkontor hade gjort.

– Och i Villa Meltem på Gotland har arkitekten som kommer från just Dalarna gjort ett otroligt arbete med rumsligheter och skapat poetisk arkitektur.

Trä är också något som är genomgående för de nominerade, och inte minst i det större projektet World of Volvo i Göteborg, som ska fungera som både showroom, museum, parkering och restaurang i ett samlande rum.

– Det är ett projekt som ligger på en väldigt komplicerad plats, men där byggnaden verkligen gör platsen bättre. Där har man gjort modig arkitektur utifrån de svåra förutsättningarna, säger Anna Sunnerö.

– Och sen är det besökspaviljongen i Linnéträdgården, där handlar det ju också om en stark koppling till svensk natur. Där har man hittat en arkitektonisk lösning som både är värdig platsen och gör ett avgörande tillägg till den samtidigt som den underordnar sig. Det är ödmjuk arkitektur på en hög nivå. 

Ett collage som visar fyra arkitektoniska designer: ett inre med träpelare, en gårdsplan med en modern byggnad, ett hus bredvid höga träd och en rymlig hall med stora fönster och växter.

De nominerade till Kasper Salin-priset är villan 25 Columns i Dalarna av KGDVS, besökspaviljongen i Linnéträdgården i Uppsala av Hidemark och Stintzing arkitekter, Villa Meltem på Gotland av m.arkitektur samt World of Volvo i Göteborg av Henning Larsen.

Att två privata villor blir nominerade till Kasper Salin-priset samma år, det är väl ovanligt?

– Ja, det är det. Vi som sitter i juryn ska premiera god arkitektur med verkshöjd – det är det som Kasper Salin-priset är. De nominerade är de projekt där arkitekterna fått mest utrymme för att åstadkomma fantastiska rum och fantastisk estetik. De utnyttjar hela skalan ända ner till detaljlösningar som jag aldrig har sett tidigare, och det finns mycket för arkitekter att lära sig av de här villaprojekten. Därför är det intressant och relevant att lyfta fram dem.

Har det utvecklat dig som arkitekt att vara delaktig i juryarbetet?

– Ja, absolut! Det har inneburit många och långa resor, men också en otrolig möjlighet att se bra arkitektur, prata med arkitekterna bakom den och också lära sig av bra diskussioner i juryn där alla bidrar med sina särskilda kompetenser. 

– Hur upplevde du entréförhållandena?, kan någon till exempel fråga, och sedan komma med en iakttagelse kring dem som man själv inte ens hade tänkt på. 

Totalt har 24 projekt, personer och grupper nominerats till Sveriges Arkitekters arkitekturpriser 2024 samt Kritikerpriset. Hela listan finns här.

Mer om Arkitekturgalan 2025

Mer att läsa