Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Julia Svensson slutar på Arkitektur – går till Sydsvenskan

Efter nästan fyra år som chefredaktör är det dags för Julia Svensson att lämna tidskiften Arkitektur.
Nu flyttar hon hem till Skåne och blir biträdande kulturchef på Sydsvenskan/HD.

Juli Svensson har jobbat i olika roller på Arkitektur de senaste sju åren.

Varför kultur i stället för arkitektur?

 – Jag har min bakgrund i kulturjournalistiken och det var från den utsiktspunkten som jag en gång började skriva om arkitektur, så det känns naturligt. Kulturen är, liksom den lite långsammare arkitekturen, ett uttryck för strömningar och tendenser i samhället.

Vilka frågor kommer du att driva?

– Jag kommer att vara redaktör för “de sköna konsterna”. Där ingår bland annat estetiska frågor som konst och arkitektur, som jag ser fram emot att utveckla.

Hur kommer du att fortsätta ditt engagemang i stadsbyggnadsfrågor?

– Det kommer givetvis bli diskussioner om arkitektur och stadsbyggnad på HD och Sydsvenskans kultursidor framöver. Främst kommer perspektivet att vara regionalt, fast givetvis med koppling till nationella och globala tendenser.

Du är född och uppvuxen i Skåne, lämnar du Stockholm och flyttar tillbaka nu?

– Ja, till Malmö. Jag ser fram emot att bo i Skåne igen. Det är en dynamisk region där många olika frågor ligger nära varann – som kulturlivet, universiteten och landsbygdens villkor. Närheten till Danmark och den relativa närheten till städer som Hamburg och Berlin sätter också sin prägel på både kulturjournalistiken och livet här.

Hur känns det? 

– Det känns roligt och spännande! Men naturligtvis också vemodigt att sluta på tidskriften Arkitektur, som jag jobbat med i sju år.

Mer att läsa