Jonas Bohlins senaste restaurang får Guldstolen
Restaurang Aira var 2020 års bästa inredningsarkitektur enligt juryn för priset Guldstolen som delas ut på den digitala Arkitekturgalan.
– Vi är många som har arbetat med detta projekt tillsammans, säger inredningsarkitekten Jonas Bohlin som har varit projektets husarkitekt.

Orangeriet i restaurang Aira har en hög, uppglasad husgavel med dubbla draperier. Här finns två exemplar av Jonas Bohlins armatur Andromeda.
Restaurang Aira öppnade på Biskopsudden i Stockholm 2020 och drivs idag av kocken Tommy Myllymäki. Nu får restaurangen priset Guldstolen för bästa inredningsarkitektur. Byggnaden är av betong, corténstål och glas och materialen är valda delvis för att klara klimatväxlingarna i den utsatta miljön vid Saltsjöns strand. Inredningen är i sten, trä, mässing, läder och rumskapande textil.
Jonas Bohlin tog emot beskedet om priset via skärm under den digitala Arkitekturgalan.
– Det känns underbart och spännande. Det var många fina nomineringar och jag är glad att vårt projekt fick priset, sa han.
Dinell Johansson arkitekter har utvecklat projektet i ett digitalt format efter Jonas Bohlins handskisser och ritningar. Juryn betonar i sin vinnarmotivering en dramaturgisk totalupplevelse:
”Flera av de senaste decenniernas främsta svenska designer och konstnärer är generöst representerade, skickligt sammanfogade av inredningsarkitekten, tillika husarkitekten, vars omisskännliga formspråk här utvecklats till perfektion. Aira är kulmen på hans långa yrkesliv”, skriver juryn i sitt utlåtande.