Gå till innehållet

Jan Mattsson: ”Vi ska fortsätta växa”

Under krisen har Tengbom stått ut som hårdare drabbat bland de största arkitektföretagen. Ett 50-tal sades upp, andra permitterades. Nu är vinden en annan, och vd:n Jan Mattsson tror på att expandera sig ur krisen.
– Jag tror jättemycket på att vara många tillsammans, säger han.

När Tengbom i maj 2020 presenterade nyheten om vem som skulle ta över efter interima vd:n Erika Rönnquist Hoh var pandemin redan ett faktum. Borta var de första veckornas tvekan om slaget mot branschen, kvar var oron om omfattningen. När hösten kom och Jan Mattsson tillträdde började arbetet med att staka ut vägen framåt.

– Ingen kunde förutspå vad det här skulle komma att innebära. I början tänkte jag själv tänkte att det skulle vara över på två veckor, sedan två månader, ett halvår och så har det gått över ett år nu, säger Jan Mattsson, som anslöt till Tengbom efter 14 år som vd för Sweco architects.

– Tittar man tillbaka på året så uppstod det en stor oro, som fanns kvar till förra sommaren. Vi hade både uppdrag som stoppades och sköts fram och en stor påverkan på vår verksamhet, säger han.

Jag har aldrig varit med om en så snabb vändning som på den här sidan årsskiftet

Ett 50-tal personer fick lämna sina jobb på företaget och ytterligare en del permitterades innan vindarna vände. Sedan dess har ett antal kunnat återvända till Tengbom, som nu snarare upplever ett högtryck enligt Jan Mattsson.

– Jag har aldrig varit med om en så snabb vändning som på den här sidan årsskiftet. Från det här osäkra läget till att vi har jättemycket att göra just nu. Vi upplever att kunderna också har landat i det här nya. De kan ju inte bara välja att stanna alla sina affärer och investeringar utan de har ju verkligen kommit i gång igen.

Den här tuffa tiden för Tengbom, vad har det inneburit i form av utmaningar och möjligheter?

– Det är det tråkigaste man kan göra som chef eller ledare, att behöva säga hejdå till duktiga medarbetare. Men ibland krävs det för att ta ansvar för verksamheten och medarbetare. Men det är klart att det för alla är tråkigt att tappa en arbetskamrat.

– Trots det, när man går igenom en kris kan man bli starkare. Det finns ett otroligt engagemang i Tengbom. Det är väl där vi är nu, att det finns den här framåtandan och kraften ändå.

Intervjun är en del av Arkitektens tredelade serie, där vi frågat vd:arna för de tre största arkitektföretagen – Tengbom, White arkitekter och Sweco architects – om läget efter ett och ett halvt år av pandemi.

Jan Mattsson tror att oron och de tvära kasten varit särskilt tuff för de många något yngre i branschen, de som efter en lång högkonjunktur inte upplevt tidigare nedgångar.

– Äldre medarbetare vet att det går upp och ned och har varit med om det tidigare. På så sätt tycker man inte det är konstigt. Men skillnaden den här gången var att det är så många som inte varit med om det tidigare, säger han och tillägger att det har även ställt nya krav på ledarskapet.

– Om man ska spekulera så tror jag att jag som ledare och alla chefer som gått igenom det här tidigare kanske har lite mer fingertoppskänsla när vi kommer ur det, att vi blivit bättre på att läsa våra medarbetare och öppnat upp för dialoger på andra sätt.

Krisen har inneburit färre nyanställningar och få praktikplatser. Finns det skäl till oro för den nyutexaminerade generationen arkitekter?

– Jag blev färdig arkitekt på 1990-talet. Det var lågkonjunktur och hela byggbranschen hade kraschat något år innan examen. Det pågick under flera år och där tappade man en generation arkitekter. Jämfört med det har den här svackan varit väldigt kort, säger Jan Mattsson.

– Jag tror inte att det här kommer att påverka så långsiktigt. Men jag tänker generellt att man ska ta hand om nyutexaminerade arkitekter och hjälpa dem utvecklas. I det har inte minst Tengbom som ett stort företag ett jättestort ansvar att verkligen göra det.

För ett år sedan insåg hela branschen att vi måste sälja på ett sätt vi inte gjort under en lång tid av högkonjunktur. Det är en lärdom

Högkonjunkturens abrupta slut har också fört med sig nyttiga läxor för branschen, tror Jan Mattsson. Kundrelationer har hamnat i ett mer koncentrerat fokus, inte minst för att fler tvingats lära sig sälja bättre.

– Det har blivit ett otroligt stort fokus för att vända den nedåtgående trenden. För ett år sedan insåg hela branschen att vi måste sälja på ett sätt vi inte gjort under en lång tid av högkonjunktur. Det är en lärdom att många lärt sig hur man säljer och hur man bygger kundrelationer, vilket man inte behövt göra tidigare. Det är en positiv effekt vi har med oss framöver.

Nu ska Tengbom gasa sig ur krisen. I juni stod det klart att man köper Maf arkitekter med ett 50-tal anställda på kontor Piteå, Luleå, Umeå och Stockholm. Samtidigt meddelade företaget, som redan omfattar omkring 500 anställda, att man rekryterar ytterligare 50 arkitekter. Expansionen är nödvändig, säger Jan Mattsson, både på grund av hög efterfrågan och för att möta framtidens krav.

– Jag tror jättemycket på att vara många tillsammans. Arkitektyrket blir mer och mer komplext. det kräver mer och mer specialistkompetens och för att vara mer relevanta för våra kunder framgent måste vi ha tillgång till en massa olika expertis. Det kan vi bara ha råd med om vi är många, säger han.

– Att vara många tillsammans är något jag tror jättemycket på i arkitektvärlden rent generellt. Och det är en anledning till att vi förvärvat Maf arkitekter, den andra är att vi nu också är geografiskt heltäckande.

Finns det en tanke om att ni ska vara det stora arkitektkontoret, ska ni bli störst?

– Vi ska fortsätta växa – ja. Sedan tittar jag inte på de andra och jämför vem som är störst utan jag utgår från vår verksamhet och våra behov. Att vara störst är inte viktigast.

Men steget mot att bli geografiskt heltäckande är ändå ett tecken på något större. Tengbom har sedan tidigare kontor även i Helsingfors och Jan Mattsson ser en expansion framför sig även där, i ett första steg.

– Sedan är det såklart intressant att titta även utanför Sveriges och Finlands gränser, vilket steg som kan bli nästa.

Ja, vilket skulle vara nästa steg?

– Om jag gissar och tänker fritt, det är inte förankrat på något sätt, men jag tänker i första hand Skandinavien och Baltikum som ett första steg. Sedan finns ju norra Europa också som ett ytterligare steg. Men jag har erfarenhet av att driva verksamhet utanför Sveriges gränser och vet att det finns utmaningar. Stora möjligheter men också utmaningar. Så det ska vi ta lite långsamt, säger Jan Mattsson.

Tengbom

  • Anställda arkitekter: 360
  • Uppsagda arkitekter under pandemin: 50

Mer att läsa