Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Internationellt arkitektupprop för miljön når Sverige

Nu lanseras en svensk sajt för miljöuppropet Architects declare. Arkitektföretag kan ställa sig bakom elva åtaganden för att jobba mot mer hållbar arkitektur.
– Det är ett antal tydliga men också långtgående punkter som – om de efterlevs – kan få stor betydelse i omställningen, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

På måndagen lanserades svenska sajten Architects declare.

Klimatnätverket Architects declare lanserades i Storbritannien i våras och vid det här laget har över 600 brittiska företag ställt sig bakom. I Norge har nästan 100 företag skrivit på.

Nu har uppropet nått Sverige. På måndagen lanserade Sveriges Arkitekter en hemsida på svenska där arkitektföretag kan ställa sig bakom elva åtaganden för att jobba med minskad klimatpåverkan och stötta den biologiska mångfalden.

– Vi vill göra det vi kan för att påverka byggbranschen och samhällsbyggandet. Det är ett antal tydliga men också långtgående punkter som – om de efterlevs – kan få stor betydelse i omställningen. Arkitektföretagen som detta vänder sig till behöver vara de bästa rådgivarna till sina beställare – att följa detta manifest kommer underlätta det och med all säkerhet också flytta fram arkitekternas position, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Ett av företagen som skrev under redan från start är Wingårdhs arkitekter.

– Vi ser att det finns ett stort engagemang kring det här, både från medarbetare och ledning, säger John Helmfridsson, arkitekt och hållbarhetsansvarig på företaget, och fortsätter:

John Helmfridsson.

– Det finns forskning och kunskap i väldigt stor utsträckning för att lösa, eller i varje fall komma framåt i de här frågorna. Men det som saknats är en samfälld vilja.

Han har arbetat som miljöspecialist i tio år, men märker att branschen i stort fått en större förståelse för hur arkitekturen kan påverka miljön.

– Nu vet vi ganska tydligt vad det handlar om. Till exempel vet vi att det i energisystemet som driver byggnaden sker en snabb omställning som vi kan stötta genom att själva producera förnybar energi. Men det är inte en lika snabb omställning av produktion och transporter när vi uppför byggnader, och kan vi ställa om produktionen gör vi stor skillnad, säger John Helmfridsson.

– I första hand handlar det om att ersätta stål och betong med trä.

Kommer Architects declare att göra någon skillnad?

– Jättestor skillnad. Det är så spännande här på kontoret och det skapar ett stort engagemang hos folk som känner att de gör något viktigt. Jag tror verkligen på det här, det känns som att vi lever i en brytningstid, säger John Helmfridsson.

Mer att läsa