Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Internationell sommar­skola till Sverige för att studera prefab

Den internationella sommarskolan Porto academy, som samlar unga arkitekter och ingenjörer från hela världen, bjuder i år in till en sommarkurs i Stockholm och Växjö för att studera och utveckla kunskap om industriellt träbyggande.

Det är innovationssatsningen Smart Housing Småland (SHS) lett av statliga forskningsinstitutet Rise som ligger bakom att den portugisiska sommarskolan kommer till Stockholm och Växjö i sommarTidigare har Porto academy, som bedriver utbildning för unga arkitekter sedan 2013, haft utländska sommarkurser i Mexiko city och i Versailles.

– För Rise och SHS är detta ännu ett steg på vägen att driva utvecklingen av industriellt byggande, säger Magnus Falk, projektledare på Rise.

Kursen kommer att inledas med exkursion för att studera svensk arkitektur. Sedan följer studioarbete på Linnéuniversitetet i Växjö där studenterna ska studera och tolka den svenska prefabindustrin för trähus. 

– Ett syfte är att blanda arkitekterna med industriella byggare. Här gör vi det med unga människor som kan tänka nytt med utgångspunkt från industriellt träbyggande, säger Magnus Falk.

Fem regionala företag är också inblandade, både träproducenter och beställare.

– Det betyder ganska mycket för de fem regionala företagen att vi för första gången tagit in i denna etablerade sommarskola. Iso Timber, Södra och Vida delar med sig och sina produktionsmetoder. Slutkunderna Getnö gård och Böda resort samt ett projekt för nödbostäder av platta småblock till exempel Ukraina och Turkiet är case som deltagarna ska arbeta med i Växjö, säger Magnus Falk.

Sommarskolan, som kostar 1 050 euro för deltagarna, kommer att pågå 14–21 juni och vänder sig till studenter som studera sista året på en arkitektur- eller byggnadsingenjörsutbildning samt till dem som tagit examen senaste två åren. Resultatet av sommarskolan kommer att visas upp offentligt på Linnéuniversitetet i Växjö den 21:a juni. 

Är tanken att det ska bli förslag som ska byggas och har studenterna chans till fortsatta uppdrag efter kursen?

– Casen är möjliga att förverkliga om Böda och Getnö gillar det. Nödbostäderna är en process som rullar nu och där vi förr eller senare har till exempel Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som kund. Det är idag inte lovat några fortsatta uppdrag men det är fullt möjligt om studenterna och köparna får god kemi, säger Magnus Falk.

Mer att läsa