Gå till innehållet

Inspireras av arkitekterna som julstökar

Skaparmöjligheterna inför julen är oändliga. Vi har talat med arkitekter från norr till söder som gjort verkstad av sina juliga idéer.

– Korten är gjorda av papp i naturvitt och rött. Jag ritade och skar ut planerna för hand, pilligt som tusan!

Det säger Astrid Steen om sina julkort vars motiv tillsynes är julgranskulor eller snöstjärnor, men i själva verket planerna för Pantheon respektive Peterskyrkan i Rom.

– Jag började tillverka julkort när vi bodde uppe i Umeå på grund av studier. Jag är från Skåne och saknade min familj så julkorten blev ett roligt sätt att få igång julmyset innan vi hade möjlighet att ses på riktigt. Nu har det har blivit en tradition och familjen ser alltid fram emot julkorten med olika gåtor, rebusar och andra klurigheter, säger Astrid Steen.

Alexander Erixson i Huddinge har tidigare skapat en elektrisk adventsstake som finns i produktion och i år har han fortsatt på jultemat med en julstjärna i 100 exemplar. Den här gången ligger produktionslinan hemma i vardagsrummet.

Alexander Erixsons julstjärna kan även lysa i rött, blått eller grönt.

– En vän som är snickare har gjort träfoten i björk, ledlampan är Ikeas och den laserutskurna plexiglasskivan har jag beställt. Så det är bara tre delar plus kartongen. Jag brukar bygga ihop ungefär tio i taget och sonen hjälper till, säger Alexander Erixson.

30 julstjärnor är redan sålda.

– Jag tycker att det är roligt att göra något som går att sälja. Lite synd bara att säsongen är så kort, säger Alexander Erixson.

För Rebecca Palm i Västerås har de stora pepparkakshusen blivit tradition för att komma i julstämning. Årets bygge, en meterhög modell av Empire state building tronar redan på byrån hemma.

Empire state building i pepparkaka. Bagare: Rebecca Palm.

– Jag får stämning medan jag bakar och nu efteråt. Så fort jag öppnar dörren till min lägenhet luktar det pepparkaka, säger Rebecca Palm.

Bland tidigare års byggen finns en två meter lång Tower bridge, Big ben och Askungens slott i Disneyland.

– Mitt viktigaste knep är att nästan övergrädda och att skära till bitarna igen efter gräddningen. Och så gäller det att ha tänkt ut en plats, säger Rebecca Palm.

Emelie Habta i Umeå ser alltid fram emot julpysslet och en av hennes specialiteter är kransar, både att duka med och att hänga upp. Hon är redan igång med årets kreationer.

Emelie Habta har använt en rund bricka som mall för att få till kransens form.

– Det är viktigt att stommen på kransen blir rigid för det finns ingenting fulare än en krans som efter ett par dagar har tappat formen och blivit oval, säger hon.

Hennes knep är att börja med flera centimetertjocka grankvistar som hon knyter hårt med tjock, grön ståltråd från trädgårdshandeln.

– Stommen behöver inte vara snygg utan den täcker jag med mindre grankvistar och annan dekoration. Det blir bra med kontraster. Jag har använt eukalyptuskvistar som är fina även när de torkat. Och så vitmossa, säger Emelie Habta .

Mer att läsa