Ny rapport: Branschen landar mjukt
Högkonjunkturen är officiellt över. Men när Sveriges Arkitekter presenterar årets branschrapport är det utan dramatiska varningar. Varsel och minskande marginaler till trots är arbetslösheten ännu låg och branschens omsättning fortsatt hög.
I början av oktober konstaterade konjunkturinstitutet att de senaste årens högkonjunktur till slut är över. Förändringen har gjort sig påmind även inom arkitektbranschen, med flera varsel under det gångna året, kortare framförhållning och mindre marginaler.
Men arbetslösheten stiger långsamt och från låga nivåer, från förra höstens 1,3 procent till 1,7 procent i september 2019.
Tatjana Joksimović, förbundsordförande för Sveriges Arkitekter, stämmer in i ett den beskrivning som återupprepas genom årets branschrapport:
– Den här vändningen är inte oväntad. Men samtidigt är läget stabilt, det verkar bli en mjuklandning som ger tid för eftertanke – för både arbetsgivare och arbetstagare, säger hon till Arkitekten och fortsätter:
– Arkitektkompetens behövs oavsett konjunkturläge. Nu är tid att fundera över om kompetensen används på bästa sätt i omställningen till en mer hållbar samhällsutveckling.
Ytterligare ett par nyckeltal från branschrapporten skvallrar om den relativt lugna inbromsningen: Branschens omsättning tros vid årets slut ligga stabilt kvar på förra årets 11,1 miljarder. Prognosen för 2020 är densamma, möjligen något minskande.
Bland de enskilda företagen tror 32 procent på en ökad omsättning, medan 26 tvärtom ser en minskning. Det är fler än för ett år sedan, men en majoritet av företagen – 46 procent – tror på en oförändrad omsättning. Rekryteringen inom branschen följer ett liknande mönster; 18 procent av företagen planerar att anställda medan fem procent tänker skära ned, men de allra flesta – 72 procent – planerar för ett oförändrat antal anställda.
– Vi har beredskap för en ökad arbetslöshet och följer situationen noga. Vi räknar med fler varsel, men det är svårt att veta när och hur mycket, säger Tatjana Joksimović.
Hon lyfter särskilt fram studenter och nyutexaminerade som de som står inför störst utmaningar.
– Det är de som har svårast att ta sig in på marknaden. Det ställer krav på oss som förbund, att stödja och erbjuda fortbildning. Som drabbad kan man behöva tänka vad man kan göra, är man beredd att pendla eller flytta på grund av jobb, eller satsa på vidareutbildning?
Men är branschen, lugnande prognoser till trots, redo efter högkonjunkturen? Tatjana Joksimović tror att de goda tiderna kan ha fått branschen att glömma hur en lågkonjunktur ser ut.
– Vi är del av en stor konservativ bransch, som är van vid affärer och affärsmodeller med viss variation. Nu krävs en ny typ av ledarskap. Mer och ny kompetens, nya affärsmodeller som bygger på hållbarhet och en mognad att adressera sociala frågor, säger hon.
Men är rätta tiden för kostsam omställning nu, i tuffare tider?
– Frågan ska snarare ställas så här: Vad kostar det att jobba på ett föråldrat sätt, som inte svarar mot de krav vetenskap och hållbarhetsmål ställer på oss. Det krävs ledarskap som inte bygger på excellark. Det är nya värden, säger Tatjana Joksimović.