Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Idétävling för omställning startar

I dag öppnar idétävlingen Klimatgalleriet som handlar om rumsliga lösningar som bidrar till klimatomställningen.

Klimatgalleriet lanserades i maj förra året som en mötesplats för klimatsmarta idéer för samhällets rumsliga utveckling. Bakom initiativet stod arkitekterna Sam Keshavarz, Emelie Ahlqvist, Johan Brymér, Frida Eddestål, Sofia Engdahl och Fredrik Matz. Vid lanseringen annonserade de också en idétävling, också med namnet Klimatgalleriet.

– Syftet med tävlingen är att få fram riktigt bra idéer av hur arkitektur, teknik och social innovation kan hantera klimatutmaningar, sa Sam Keshavarz på Outer space arkitekter när tävlingen lanserades 2021.

Nu är det alltså dags att nominera till årets idétävling om nya lösningar inom arkitektur, design och stadsutveckling som kan bidra till klimatomställningen. Årets tävling tar utgångspunkt i att halva tiden nu har gått sedan klimatmålen sattes i Paris, mål som skulle nås till 2030. Efter en pandemi och med ett pågående krig i Europa är klimatkrisen minst lika akut menar arrangören för årets tävling, The outer space arkitekter.

Uppgiften är att identifiera en utmaning inom klimatarbetet och att presentera en gestaltning eller idé som ger svar på utmaningen, som arkitektur och formgivning, politik eller som socialt engagemang. Tävlingen är öppen för alla med intresse för arkitektur och samhällets rumsliga utveckling. Sista dag för bidrag är den 15 januari och en prisutdelning planeras den 31 januari.

Mer att läsa