Nyheter

Hon vinner landskapsarkitekternas största pris

18 september 2019

Landskapsarkitekten Kathryn Gustafson har vunnit Sir Geoffrey Jellicoe Award 2019. Det är den internationella arkitektföreningen IFLA:s finaste pris.

Annons

​Kathryn Gustafson vinner SGJA 2019.

Just nu pågår landskapsarkitekternas världskongress i Oslo. Och i dag, onsdag, inledde föreningens ordförande James Hay kongressen med att tilldela Kathryn Gustafson SGJA 2019.

Priset ska uppmärksamma en levande landskapsarkitekt som har gjort ett betydande internationellt avtryck. Arkitektens samlade yrkesgärning ska både ha spelat en stor roll för samhället och bidragit med att stärka professionens ställning i stort.

Kathryn Gustafson är född i Yakima, i delstaten Washington och är utbildad i Versailles, Frankrike, samt New York, USA. I dag driver hon den Londonbaserade landskapsarkitektbyrån Gustafson, Porter och Bowman.

Annons

Prinsessan Dianas minnesfontän i Hyde Park tillhör ett av ​Kathryn Gustafsons mest kända verk. Foto: Christine Matthews

Bland hennes mest kända verk är Lurie Garden i Chicago, trädgården Jardins de l’Imaginaire i Terrasson-Lavilledieu, Frankrike, samt minnesmärket över prinsessan Diana i London.

Juryn bakom SGJA hyllar Kathryn Gustafson för hennes visuella skapelser och för den gärning hon gjort genom sin undervisning. I ett pressmeddelande skriver de så här:

– Hon är ledande i att skapa projekt av världsklass som sätter avtryck, ikoniska projekt som bidrar till att skapa en medvetenhet kring yrket och landskapsarkitekturens relevans för det samtida samhället.

Priset delas ut årligen och är uppkallat efter den engelska landskapsarkitekten Sir Geoffrey Jellicoe som var IFLA:s första ordförande. Kongressen pågår den 18–20 september.

Jardins de l’Imaginaire i Frankrike är ett internationellt uppmärksammat verk av Kathryn Gustafson. Foto: Grahamec

Annons

Anton Andersson

Gå till nästa artikel