Hon vill utmana branschen med det helt digitala kontoret
Lina Goldén lockades inte av de arbetssätt som arkitektmarknaden i dag erbjuder. Hennes lösning blev att samla ett nätverk av samarbetande frilansar digitalt. Målet är att bli en av de största aktörerna på marknaden.
För något halvår sedan stod arkitekt Lina Goldén i ett vägskäl och var redo för nya utmaningar. Men inte någonstans på arbetsmarknaden kunde hon se var hon som arkitekt skulle kunna komma till sin rätt.
– Att börja om på ett nytt kontor skulle innebära ungefär samma som tidigare erfarenheter, fast i annan kostym. Äga och anställda är inte min grej, det blir så mycket administrativt. Och frilans har jag varit förr, ensamheten skrämmer mig.
Lina Goldén började i stället i andra änden: vad önskade hon av en drömarbetsplats? På listan hamnade bland annat arbetsgemenskap, frihet att ta sig an de uppdrag som känns lockande, att arbetstoppar ska märkas i plånboken samt flexibilitet i såväl arbets- som semestertider.
– Det där finns inte i nuläget, insåg jag. Har man det ena, så saknas det andra.
Under våren samlade hon likasinnade och presenterade sin idé: tänk om ett antal frilansande arkitekter kunde gå ihop? Inte i någon hierarkisk struktur där några få skulle tjäna pengar på andras arbete, utan i ett nätverk som bygger på lika villkor.
– Någon frågade om jag ville ta över deras uppdrag men gud, nej! Det är inte alls det som detta handlar om.
Någon frågade om jag ville ta över deras uppdrag men gud, nej! Det är inte alls det som detta handlar om.
Samtalen landade så småningom i The Grid, Sveriges första helt digitala arkitektkontor. Den 1 september lanserades konceptet som i nuläget samlar 16 frilansar, utspridda i olika delar av landet. De möts över skärm eller IRL när så behövs, betalar en mindre årlig medlemsavgift som täcker kostnad för gemensam webbplats och molntjänst. I övrigt sköter var och en sig själv.
– Behöver man hjälp i ett projekt kan man fråga om någon i nätverket har tid. Det gör att det bildas tillfälliga arbetsgrupper med gemenskap. Dessutom är vi inte enbart arkitekter utan har även exempelvis en brandskyddsingenjör och en storköksexpert. Plötsligt kan jag ta mig an mer omfattande uppdrag som jag som ensam frilans inte har möjlighet att ro i hamn, säger Lina Goldén.
Målet är att The Grid under nästa år ska nå upp till 52 medlemmar och bli en av de 25 största aktörerna på arkitektmarknaden. Lina Goldén poängterar dock att ingen behöver vara med i ett uppdrag som inte lockar, ingen ska kunna tjäna mycket pengar på någon annans jobb eller bestämma över när, hur och var någon annan ska jobba.
– På så sätt tänker jag att vi sätter press på arbetsmiljöfrågorna i branschen. Det är normaliserat med utbrändhet inom arkitektyrket. Vi bidrar också till att steget att bli sin egen inte känns lika dramatiskt, säger Lina Goldén.
En som välkomnar det nya initiativet är Jannice Johansson Steijner. Hon har lång egen erfarenhet som företagare och är dessutom projektledare för Innovationsföretagens Arkitektråd samt deltar i Sveriges Arkitekters råd för arkitektföretag.
– Det är alltid bra när det kommer in nya inslag på marknaden. Dessutom gillar jag att The Grid har satt så höga mål, som dessutom är realistiska. Det är också spännande hur denna utveckling kring samarbetsform kan tänkas påverka arkitekturen. Företagskonsulten i mig kan möjligen se en utmaning i upplägget: hur de så småningom ska kunna hantera när de enskilda företagens intressen går emot kollektivets.
Om The Grid
- Grundades den 1 september 2022 av arkitekt Lina Goldén.
- Utropar sig till Sveriges första digitala arkitektkontor, webbplatsen heter thegridgroup.se.
- Består av ett nätverk av i dagsläget 16 självständiga frilansar på olika plaster i landet. Var och en är sin egen, med mål att hitta styrka och växa tillsammans genom den gemensamma plattformen.
- All form av samarbete bygger på frivillighet och det finns utrymme att bli fler. Målet är att inom ett år vara 52 stycken och därmed en av landets 25 största kontor.