Hon skapar rum för trygghet
Oavsett om Ingrid Unsöld inreder terapeuters samtalsrum eller aktivitetsbaserade kontorslandskap har hon siktet inställt på att den som vistas i rummet ska känna sig trygg.
Under många år har inredningsarkitekten Ingrid Unsöld kommenterat bilder av olika terapeuters mottagningar i tidningen Moderns psykologi, under vinjetten Hos psykologen. Många av fotografierna har tagits av terapeuten och fotografen Caroline Jensen, som under sina resor världen över haft som projekt att dokumentera terapeuters samtalsrum. Samarbetet mellan de båda resulterade i fotoboken Room for therapy, som kom härom året.
Terapirummet är en speciell plats där klienten ska våga öppna sig. I boken skriver Ingrid Unsöld att hon fått slående lika svar när hon frågat terapeuter hur ett terapirum bör utformas . I centrum står tryggheten: rummet bör kännas varmt, välkomnande och bekvämt, men inte dömande.
Vardagligheten dessa rum utstrålar har Ingrid Unsöld tagit med sig till det egna arbetet med att inreda mötesplatser, som kaféer, kontor och samtalsrum.
– Det krävs ofta mod från klientens sida att gå i terapi. Då kan en avslappnad, vardaglig miljö som inte är perfekt inredd och städad vara välkomnande. Det är en balansgång mellan att ge ett professionellt intryck och att visa att klienten är tillåten att vara precis som hon eller han är, säger Ingrid Unsöld.
Ingrid Unsölds 3 tips: Så blir rummet tryggt
- Trygga ryggen. Ge möjligheten att sitta med ryggen tryggad mot en vägg. En gardin, spaljé eller växt kan fungera som alternativ.
- Gör sikten fri. Att kunna överblicka omgivningen ger en känsla av kontroll. Eftersom för mycket rörelse kan störa koncentrationen är tipset att skapa en lugn plats som det går att kika ut ifrån.
- Visa vägen. Vi vill kunna orientera oss i den miljö vi vistas i. Att känna sig vilse kan skapa obehag.