Gå till innehållet

Hon har vigt karriären åt grön certifiering

Sangita Das är arkitekten som översätter amerikanska hållbarhetsmått till svenska förhållanden. Vägen till jobbet på Sweden green building council har gått från New Delhi i Indien via Rhode Island i USA.

På arkitektutbildningen i indiska Roorkee fick Sangita Das visserligen läsa om passivhusdesign. Men det var när hennes mans it-jobb tog dem till Rhode Island som hon fick upp ögonen för allt det som påverkar en byggnads klimatavtryck.

– På arkitektkontoret där jag jobbade var det stort fokus på produkters livscykel och hållbara material. Små saker som gör stor skillnad.

Tillbaka i hemstaden New Delhi anställdes hon på en ingenjörsbyrå som drevs av en av Indiens förgrundsfigurer inom grönt byggande. Snart köptes de upp av Aecom, ett av världens största teknikkonsultföretag. Under Sangita Das sju år på företagets hållbarhetsavdelning arbetade hon bland annat med Indiens första koldioxidneutrala kontorsbyggnad.

– När jag började på Aecom år 2008 var hållbarhetsfrågan i Indien i sin linda. Nu skulle jag säga att medvetenheten är hög. Vi har en stor befolkning och vet att resurserna är begränsade. Om vi inte agerar kommer det inte finnas något kvar åt framtida generationer.

Sangita Das hade precis startat egen konsultfirma när hennes mans jobb återigen tog familjen utomlands, denna gång till Stockholm. Att få jobb som nyanländ arkitekt visade sig svårt och hon satsade på att lära sig svenska. Efter drygt tre år i Sverige fick hon jobb på Sweden green building council.

I sin nya roll arbetar hon som rådgivare inom det amerikanska miljöcertifieringssystemet Leed och beskriver sig som en brygga mellan US green buildning council och de svenska företag som söker certifiering.

– Jag tycker om att utbilda andra och stödja samtalen som förs. Att jag dessutom är arkitekt och vet hur byggnader fungerar är en stor fördel.

Mer att läsa