Gå till innehållet

Nya plan­chefen gillar att ta det kallt

Hon brinner för kontrasterna och tar ­gärna ett uppfriskande dopp. Åsa Lindborg är ny planchef på stadsbyggnadskontoret i Göteborgs stad.
– Jag känner mig väldigt energisk inför det här. Det ska bli spännande att jobba i ett större sammanhang, säger hon.

Nej, någon nervositet är det inte tal om. Det har hon jobbat för länge för att känna. På sin höjd finns det lite uppfriskande scenskräck. Konstigt vore det annars, hon går nämligen från rollen som planchef i Stenungsund med 26 000 invånare till Göteborg med 570 000.

Skillnaderna kommunerna emellan är så klart betydande, men det finns också likheter som Åsa Lindborg säger att hon kommer ha nytta av.

– Det finns en livskraft hos båda kommunerna. De fungerar som knutpunkter på olika nivåer med fingrarna ut mot sina krans- respektive grannkommuner. Jag har också fått en bra bild av Västkusten och vilka behov som finns, säger Åsa Lindborg.

Förväntan på den nya arbetsplatsen är stor och där finns flera utmaningar att ta tag i. Allt ifrån hur man hanterar gränserna mellan olika stadsdelar, de sociala dimensionerna, arbetet med infrastrukturen och hur man kan jobba med vattnet på bästa sätt.

– Och då menar jag inte bara inloppet utan hela Göta älv, säger Åsa Lindborg.

Även väder och vind kommer att sätta den nya planchefen på prov.

– Det är både varmt, kallt, blåsigt och regnigt. En utmaning är att planera så att vi undviker stadsdelar som blir blåshål, och då handlar det verkligen om lokal nivå. För mig är det själva grunden i arkitektjobbet: var är jag just nu, och hur kan jag åstadkomma bästa möjliga lösning för behovet på just den här platsen.

Göteborgs slakthusområde, i stadsdelen Gamlestaden, är ett av de nya omvandlings­projekten att ta itu med. Här ska det ­planeras för blandstad i ett område som är utpekat som en strategisk knutpunkt.

Bakom sig har hon många års erfarenhet, både inom den privata och offentliga sektorn. En sak hon kommer att sakna med Stenungsund är det traditionella morgondoppet med kollegerna på måndagar.

– Men det kommer att lösa sig – jag får väl skaffa mig en ishink till kontoret!

Mer att läsa