Nyheter

Hitta rätt chef – och lyckas bättre med jobbet

29 januari 2019

Är det dags att byta jobb? Se till att välja ett med en chef som passar dig!
– Att välja rätt chef är lika viktigt som att välja arbetsplats, säger Maria Uggelberg, mentor.

Annons

En viktig framgångsfaktor i yrkeslivet är att ha en chef som man kommer bra överens med, enligt mentorn Maria Uggelberg.

Maria Uggelberg har skrivit boken Allt är chefens fel och arbetar med mentorskap. Hon är övertygad om att chefen är en förutsättning för hur man mår och lyckas på jobbet.

– Man ska ställa sig frågan vad man behöver för att göra ett bra jobb. Jag är övertygad om att alla vill prestera, göra skillnad och nytta, men det är inte alltid vi har möjlighet att göra det där vi sitter. Man kan lätt tro att det är fel på en själv, när det i själva verket ligger hos chefen eller organisationskulturen, säger hon och fortsätter:

– Jag menar att allting börjar i toppen. Hur det känns i ett företag kommer uppifrån och börjar med vd. Blir det fel där är det svårt att reparera det.

Annons

Maria Uggelberg. Foto: Privat

Maria Uggelberg föreslår därför att man ska ta just chefens egenskaper i beaktning när man söker jobb. Hon poängterar att man måste börja med att se till sig själv och hur man fungerar bäst i arbetslivet, för att kunna identifiera vilken chef man behöver.

– Fundera på hur du har det, hur det varit på tidigare arbetsplatser och gå igenom situationer där det känts bra respektive inte bra. Hitta mönstren och identifiera vad som är viktigt för dig. Det är ett stort jobb som alla borde göra då och då.

Bland arkitektföretagen är det många chefer som också är delägare eller själva arbetar i projekt. Det gäller att reflektera över det och samtidigt fundera över vilken organisation man faktiskt passar in bäst i.

– Ställ dig frågan: Vad är det egentligen som är viktigt för mig på längre sikt och vilket är steget jag ska ta i dag för att nå det som ligger där borta? Det är lättare att du byter miljö än att du förändrar miljön. Våga ta klivet och byta riktning.

Men det är inte säkert att ett nytt jobb löser problemet. Ett givande samtal med nuvarande chef kan förändra situationen på din arbetsplats.

Annons

– En duktig ledare har tentakler, men de är inga tankeläsare. Många chefer försöker motivera sina medarbetare med morötter som fungerar på dem själva, men det kanske inte passar dig. Du måste helt enkelt berätta vad som motiverar dig.

Så väljer du rätt chef

# Identifiera vilka förutsättningar just du behöver för att må bra och prestera som bäst. Vill du ha en chef som arbetar nära dig – eller en som erbjuder stor självständighet? Vilken typ av organisation trivs du bäst i?

# Ta referenser från kollegor. Hör i ditt nätverk om arbetsplatsen och din blivande chef.

# Var lyhörd och ta notis på detaljerna i bemötandet under anställningsintervjun. Verkar folk glada på arbetsplatsen? Har chefen avsatt tillräckligt med tid för ert möte? Får du träffa och prata ensam med kollegorna du ska jobba med?

Max Sohl Stjernberg

Gå till nästa artikel