Gå till innehållet

Hitta dina styrkor och utvecklas på jobbet

Det är vanligt att vi fokuserar på våra svagheter när vi ställs inför utmaningar och problem. Men det är fel väg att gå, menar forskaren Lotta Wallin. Genom att istället använda våra styrkor kommer vi både må och prestera bättre.

Att lära känna sina styrkor bidrar till ökar välbefinnande, hoppfullhet och självförtroende. Det skriver Lotta Wallin i boken Styrkebaserat arbete: hitta, förstå och utveckla styrkor. Hon har tidigare forskat om användning av styrkor i arbetslivet och psykologisk coaching vid högskolan i Skövde, idag arbetar hon med ledarskapsutveckling. Här är fyra punkter ur hennes bok för den som vill lära känna sina styrkor och växa med dem.

1. Hitta styrkorna Styrkor kännetecknas av att det finns en inneboende längtan hos oss att använda dem. Det kan vara något vi engagerar oss i spontant, som känns lätt och som har en inre drivkraft. Vad minns du att du gjorde som barn som du fortfarande gör? Vilka aktiviteter ger dig energi? Vad fångar ditt intresse? När känner du dig som mest hemma och dig själv?

2. Förstå styrkorna Ett test i kombination att vi funderar över våra styrkor på egen hand ger den bästa helhetsbilden. Det finns flera styrketester på marknaden; Values in action (VIA) är det enda på svenska med en gratis version. Styrkorna kan vara allt från kreativitet och nyfikenhet till ihärdighet och social intelligens. Sedan är det dags att se över hur vi använder dem och hur de är en tillgång.

3. Utforska styrkorna För att påbörja en förändring måste vi lokalisera var vi är och därefter strukturera upp hur vi tar oss vidare. En strategi är att minimera de aktiviteter som utgår ifrån svagheter, en annan att kompensera svagheter med styrkor. En bra hjälp är också att delegera till andra som har dina svagheter som sina styrkor. Samarbeta i gruppen utifrån det som var och en trivs med och presterar bäst inom.

4. Utveckla styrkorna I det styrkebaserade arbetet läggs oftast fokus på våra sju mest framträdande styrkor, våra så kallade signatur- eller toppstyrkor. Bästa platsen att utveckla dem är i vår nuvarande situation, att de integreras i vardagen. Tips är att identifiera exakt hur varje styrka hjälper dig i din nuvarande roll, lära dig nya färdigheter och tekniker för att vässa varje styrka och att börja forma ditt jobb mot dessa.

Mer att läsa