Nyheter

”Hela besöket var kaosartat”

18 januari 2019

Under temat Platsen bjuder Arkitekten in arkitekter för att berätta om sina favoritplatser. Först ut är Maria Hörnell – som även delar med sig av ett besök som floppade.

Annons
Foto Ricardo Liberato/Privat

Arkitekten Maria Hörnell bor på Färingsö och ritar både hus och utemiljö. Hon har flera favoritplatser –
men pyramiderna i Giza var en besvikelse.

Vilket är det mest inspirerande rummet du vet?

– Svartsjö slottspark på Färingsö utanför Stockholm. Jag hyrde kontor där förut och längst ut, i änden av parken mot fågelskyddsområdet, är det så vackert att man måste besöka det. Det är ett pastoralt landskap – gammal kulturmark, med en utsikt där man ser långt bortom gärden, vass och vatten, med medeltida kyrktorn i bakgrunden. Platsen är omgiven av stora uråldriga bjässar till träd, som ger trygghet. Det är närmast paradisiskt och ger ett lugn, ett andrum.

Vilken är den bästa utemiljön enligt dig?

Annons

– Det är Piazza del Campo – torget – i Siena. Det är hela stadens rum och jag vill särskilt lyfta fram att det är framvuxet ur en mänsklig skala. När du sitter på torget känns det som att du är på ett scengolv. Det har även en klädsel som är enhetlig, eftersom husen och golvet är byggda av sten från berggrunden de står på. Efter att Italien vunnit en match i VM 1994 var det närmast gatlopp, folk körde runt torget, tutade och skrek. Men torget i sig var ändå ett uterum som kändes tryggt, spännande och lite som att sitta på en teater.

Piazza del campo i Siena. Foto: Siegfried Rabanser

Vilken är din största kulturbesvikelse?

– Pyramiderna i Giza i Egypten. Jag föreställde mig lite naivt att de skulle ligga lite skyddat, liksom i en oas, men det är ett bostadsområde precis intill som liknar ett miljonprogramsområde. Det var så mycket folk där och hela besöket var rätt kaosartat – så det kändes som att jag kunde vara var som helst. Jag upplevde inte själva byggnaderna över huvud taget. Tyvärr lite värdelöst.

Vilken plats återvänder du helst till?

– Även om jag inte är någon storstadstyp så älskar jag Köpenhamn. I Sverige är favoritstaden Göteborg. Till skillnad från Stockholm som har jordpigment i sin färgskala är Göteborg en luftig och lätt stad. Göteborg har en ljus färgskala, med fler koppartak – och närheten till havet ger ett annat ljus. Människorna och gemytligheten gör att det blir en helt annan sak att åka dit.

Annons

Max Sohl Stjernberg

Gå till nästa artikel