Gå till innehållet

Här är alla vinnare på Arkitekturgalan

På Arkitekturgalan korades vinnarna av Sveriges Arkitekters priser för bästa byggnad, bästa landskap, bästa interiör, bästa möbel och bästa plan.

Cirka 700 personer närvarade vid Arkitekturgalan som i år hölls i Stockholm, med Sveriges Arkitekter, Byggherrarna och Stockholms Stad som arrangörer.

Under eftermiddagen och kvällen varvades föreläsningar på årets tema, om att gå från ord till handling i omställningen till ett hållbart samhälle, med korande av årets vinnare av Kasper Salin-priset, Landmärket, Guldstolen interiör, Guldstolen produkt, Planpriset samt Kritikerpriset.

Här är alla vinnare:

Modernt kontorsutrymme med öppna ytor och ett mötesrum med glasväggar. På höger sida finns träskåp och i taket syns rör som är målade rosa.

GULDSTOLEN INTERIÖR:

Tengboms Stockholmskontor av Tengbom genom Mark Humphreys (uppdragsansvarig), Katya Högberg (ansvarig inredningsarkitekt), Viveka Bunke (uppdragsledare), Pascaline Salzedo (handläggare), Stefan Samuelsson (handläggare) Mårten Tovle (medverkande) och Eva Brännvall (projektledare).

Ur jurymotiveringen: Ett kontor med smarta modullösningar/…/. Målet att stötta, ge energi och samtidigt stå för ett slags regi är med råge uppfyllt.”


En modern matplats med bord och stolar av trä. Tunna gardiner täcker stora fönster, vilket släpper in ett mjukt ljus i rummet. Enkel inredning med enkelt porslin på bordet.

GULDSTOLEN PRODUKT:

Vyn, karmstol av Anton Björsing för Gärsnäs.

Ur jurymotiveringen: ”Här sitter man länge, pigg och upprätt eller bekvämt nedsjunken/…/. Juryn spår en blivande klassiker som kommer gå i arv från generation till generation.”


En modern glasbyggnad med svart ramverk, omgiven av växtlighet. En gångväg leder till ingången. Klar himmel ovanför.

KASPER SALIN-PRISET:

Besökspaviljong i Linnéträdgården, Uppsala, av Hidemark och Stintzing arkitekter genom Jacob Hidemark (ansvarig), Malin Holmberg (handläggande) och Peter Högås (medverkande).

Ur jurymotiveringen: ”De precisa valen av material, främst furu, och dess dimensioner knyter samman stad, trädgård, byggnad och detalj så att historien känns närvarande. Placeringen av paviljongen tar hänsyn till de gamla lindarna och skapar en återvunnen balans i trädgården.”


En stenstruktur i form av en triangel står på en stenväg vid solnedgången, omgiven av träd och gräs. Fler liknande strukturer syns i bakgrunden.

LANDMÄRKET:

Järva begravningsplats, Stockholm, av Kristine Jensen tegnestue genom ansvariga arkitekter Kristine Jensen och Poul Ingemann samt landskapsarkitekterna Line Krath, Signe Winther Bellman, Karsten Thorlund, m.fl.

Ur jurymotiveringen: ”En imponerande syntes av storskalig landskapsgestaltning och känslig detaljmedvetenhet./…/Den höga verkshöjden genomsyrar allt från de övergripande landskapsrummen till detaljbearbetning i såväl sten, trä och stålpartier /…/.”


Illustrerad karta över stadsmiljö som visar ett område vid vattnet med byggnader, vägar och gångvägar. Olika sektioner är namngivna och människor avbildas gående i scenen.

PLANPRISET:

Varvsstaden, Malmö, av Malmö stad med ansvariga arkitekt Hanne Birk, utvecklingschef samt landskapsarkitekt Evelina Stjernfeldt, gestaltningsansvarig.

Ur jurymotiveringen: ”Projektet har banat väg för återbruksplanering/…/. Den stegvisa transformationen av ett övergivet industriområde till en karaktärsfull och vacker stadsmiljö har fått en tydlig riktning tack vare nytänkande planerings- och policydokument.”


En bok med titeln "Woods Go Urban: Landscape Laboratories in Scandinavia" med bilder av träd på omslaget.

KRITIKERPRISET:

Boken Woods Go Urban med redaktörer Lisa Diedrich, Anders Busse Nielsen, Catherine Szanto, Harry Harsema och Daphne de Bruijn.

Ur jurymotiveringen: ”Utmanar och inspirerar stadens invånare och stadsplanerare att tänka nytt, och att vetgirigt öka kunskaperna om trädens och växtlighetens kraft att göra staden fortsatt beboelig.”

Mer om Arkitekturgalan 2025

Mer att läsa