Nyheter

Han vill hjälpa sina syriska arkitektkollegor

1 juli 2019

Arkitekten Issa Ali flydde från krigets Syrien och är nu i startgroparna med en välgörenhetsorganisation inriktad på sitt forna hemland.
– Jag känner att jag är skyldig att hjälpa folk som har det svårt där, säger han.

Annons
Annons

Issa Ali arbetar tillsammans med arkitektkollegor och Arkitekter utan gränser med att starta en organisation för arkitekter i Syrien.

Issa Ali kom till Sverige 2014. Han är sedan tre år tillbaka verksam på Brunnberg och Forshed i Stockholm.

Det var i fjol som han tillsammans med studiekamrater från arkitektutbildningen i Homs påbörjade arbetet med att skapa en välgörenhetsorganisation inriktad på att hjälpa syriska arkitekter och återuppbyggnaden av landet.

Issa Ali poängterar att han är lyckligt lottad som så snabbt fick ett jobb i Sverige som matchade hans utbildning. Men viljan att göra någonting för de vänner, familj och kollegor som blev kvar i hans forna hemland gör sig påmind varje dag.

Annons
Annons

– Sedan jag kom hit är det som om jag har två personer inom mig. En som fortfarande försöker etablera sig i Sverige och som hör mycket på nyheterna om flyktingströmmar, om kraven på att lära sig svenska och hitta jobb och inte vara en belastning. Och en som är kvar i Syrien och som bara ser all död och förstörelse. Jag känner att jag är skyldig att hjälpa folk som har det svårt där i Syrien, säger Issa Ali.

Tillsammans med arkitekterna Saher Al Aiek, bosatt i Nederländerna, och Ghadeer Mostafa respektive Sandrella Aridah, bägge i Syrien, har han skissat på hur verksamheten kan etableras.

Gruppen har fått hjälp av Arkitekter utan gränser och planerar nu för att starta en Syrien-avdelning, med målet att på sikt etablera föreningen i Syrien.

– Det är för tidigt att göra det nu, så vi planerar att först starta den i Sverige, säger Issa Ali.

Gruppen, som är politiskt och religiöst obunden, möts via Skype en gång i veckan och har ringat in ett flertal områden som de vill arbeta med: kommunikation, tävlingar och tillgänglighetsfrågor.

– Vi ska starta verksamheter i varje land, och sedan blir varje person projektledare lokalt för att driva våra förslag, sprida kunskap och arrangera aktiviteter.

Annons
Annons

Verksamheten sker främst på ideell basis. Issa Ali föreläser också om sin flykt och har lagt arvodena på organisationen.

Det syriska inbördeskriget har pågått sedan mars 2011 och strider pågår fortfarande i delar av landet, men Issa Ali bedömer det som tillräckligt säkert för honom att besöka städerna Damaskus och Homs i sommar.

– Jag måste vara försiktig där, men tanken är att jag ska göra en förstudie tillsammans med de andra medlemmarna på plats. Jag vill höra mig för och se hur det kommer fungera när vi väl är igång, säger han.

Han får samtidigt möjlighet att träffa släkt och vänner som finns i kvar i landet.

– Det ska bli väldigt kul. Jag kommer få träffa mina föräldrar för första gången sedan jag flydde. Men det är många vänner och släktingar som dött så det kommer bli väldigt känslosamt att vara där, säger Issa Ali.

Annons
Annons

Max Sohl Stjernberg

Gå till nästa artikel