Nyheter

Han ritar vidare – efter krokodilattacken

18 september 2019

Krokodilen tog hans arm.
Men inte skaparglädjen.
Nu ser arkitekten Lars Liedegren fram emot att få en protes och kunna jobba vidare.

Annons
Foto Jonas Malmström

Inredningsarkitekten Lars Liedegren blev av med armen efter att ha attackerats av en krokodil på Skansen-akvariet.

Inredningsarkitekten Lars Liedegren har ritat restaurang- och hotellinredningar ett helt yrkesliv. Han står bakom inredningen på Sveriges första Mcdonalds-restaurang och utvecklade koncepten i Silja Lines kryssningsfartyg. Men det var en krokodil på Skansen som skulle göra honom till en världsnyhet.

– Jag ville naturligtvis hellre bli världsberömd för mina arkitektoniska lösningar eller mina illustrationer, men nu blev det såhär, säger Lars Liedegren.

Det var i augusti som olyckan inträffade under en kräftskiva med föreningen Travellers club inne på Skansen-akvariet. Lars Liedegren hade klivit upp på en avsats intill krokodilterrariet för att hålla tal och stödde sig med ena armen mot glasväggen som vetter mot inhägnaden när den ena kubakrokodilen hoppade upp och bet tag i hans vänsterarm.

Annons

– Det small till något fruktansvärt. Jag trodde att det var någon slags filminspelning. För där hade krokodilen bitit sig fast strax ovanför armbågen och försökte slita ner mig i vattnet där den andra krokodilen låg och väntade.

Lars Liedegren. Foto: Jonas Malmström

Festdeltagare och personal lyckades mota bort krokodilerna och Lars Liedegren fick ett provisoriskt bandage innan han skjutsades med ambulans till Karolinska universitetssjukhuset. Där sövdes han.

På uppvaket fick han besked om omfattningen på krokodilattacken. Kirurgerna hade blivit tvungna att amputera hans arm.

Lars Liedegren tröstade sig med att det bara var vänsterarmen krokodilen tagit.

– Den kunde ha bitit mig i halsen och då hade det gått mycket värre.

Annons

Dottern tog med penna och block till Lars Liedegren i sjuksängen. Det första han ritade var olycksförloppet.

– Det är så mycket lättare att förklara saker med hjälp av illustrationer. Så jag skissade på olycksförloppet i sektion. Det är illustrerat på ett mycket naivt sätt och jag fick ta hjälp av sjuksköterskorna för att hålla blocket stilla, säger han.

Två av Lars Liedegrens teckningar av händelseförloppet på Skansen-akvariet. Foto: Jonas Malmström

Oljekritor och akvarell är frekventa verktyg för Lars Liedegren som ritat för hand hela karriären. Bland de pågående projekten finns ritningar och visionsbilder till bostadsområdet Ingarökrysset på Värmdö, respektive omgörningen av restaurang Ångbåtsbryggan på Strandvägen i Stockholm. Han har nu siktet inställt på att återuppta sitt arbete.

– Man slutar inte bara för att det har hänt en olycka. Det kanske är många som deppar ihop och tycker att livet är värdelöst och visst det är lite speciellt – jag har ju fantomsmärtor. Men jag ser det som ett lappkast i livet, där jag tänker måla och illustrera mer efter att protesen är på plats, säger Lars Liedegren.

Annons

Max Sohl Stjernberg

Gå till nästa artikel