Nyheter

Han bytte teaterpublik mot mässbesökare

8 februari 2019

Dario Samardzic hittade till inredningsarkitekturen via teatern. Efter tre år på Konstfack möter han nu sin publik på Stockholm furniture and light fair.

Annons
Annons
Foto Christian Lärk

Dario Samardzic med sin Helix på Stockholm furniture and light fair.

Dario Samardzic ställer tillsammans med sina kurskamrater ut i Greenhouse på mässan. De går sista året på kandidatprogrammet i inredningsarkitektur och möbeldesign vid Konstfack.

– Det är skrämmande och samtidigt väldigt roligt att äntligen få bryta sig loss och visa upp delar av vad man har hållit på med under de här tre åren. Men det klart att jag känner pressen av att möta möjliga kunder eller framtida arbetsgivare.

Dario Samardzic visar upp sin Helix – en parkbänk kombinerad med trädskydd. En blå stålspiral ger stöd åt nyplanterade träd och bildar samtidigt en intilliggande bänk, som är tänkt att möta behovet av mer gröna miljöer i det offentliga rummet.

Annons
Annons

Han fick upp ögonen för rummets betydelse när han spelade teater i uppväxtstaden Sundsvall.

Efter gymnasiet flyttade han till Stockholm för att vidareutbilda sig inom skådespeleri. Han pluggade på Stockholms elementära teaterskola och arbetade i butik.

– Men jag började inse att det var miljöerna och rummen som man bygger upp för att skapa en stämning på scenen, som intresserade mig mer än själva skådespeleriet.

I stället för att fortsätta med teatern hoppade han på en konstförberedande utbildning på Folkuniversitetet.

– Jag fick upp ögonen för betydelsen av inredningsarkitektur och samtidigt gav utbildningen mig nycklar till hur jag skulle kunna framställa en portfolio och söka mig vidare, säger han.

Dario Samardzic siktar nu på att plugga vidare på masterutbildningen i inredningsarkitektur, men vill dessförinnan lägga några år på att arbeta.

Annons
Annons

– Det mål jag har satt för mig själv är att söka praktik och testa på yrket utanför skolans väggar. Jag vill se hur det är att arbeta mot kund och gå från idé till färdigt koncept, innan jag söker mig till masterutbildningen.

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel