Gå till innehållet

Han återbrukar byggnadsdelar

Belgiska Rotor startade för att visa ett nytt sätt att se på det byggda och för att rädda byggmaterial från att slängas på sopberget.

– Det här är belgisk sten.

Maarten Gielen verkar tvärsäker när han sätter sig i Konserthusets trappa i Stockholm. Och han är väl insatt i byggmaterial som delägare i Rotor Deconstruction, ett belgiskt företag som tar vara på byggmaterial och -delar vid rivningar och förmedlar vidare till arkitekter och kunder i nya byggprojekt eller renoveringar.

Han beskriver sig som del av den ”sopsorterande generationen” och hur han i 18-årsåldern såg att det inte ledde någon vart.

– Vi hade blivit tillsagda att om vi sopsorterar kan vi rädda planeten. Det talades om Peak oil och om att vi behövde hitta  lösningar för en framtid utan olja.

Runt 2005 började han med två arkitektvänner göra experimentella projekt i företaget Rotor och designpraktiken fungerar fortfarande som testarena för deras idéer. De gör utställningar, ordnar workshops och skriver böcker som kommentarer till hur vi kan se på den miljö och de material vi redan har omkring oss. I Grindbakken i Ghent i Belgien fick de 2012 i uppdrag att skapa en utställning i en övergiven betongstruktur som skulle målas vit. Rotor valde istället att lämna vissa delar omålade för att berätta om platsens historia genom de material och de spår som fanns i väggarna.

– Det finns mycket skönhet runt oss som inte erkänns som kvaliteter, vi behöver lite hjälp för att se och uppskatta dem. Vi behöver förändra vår blick på det vi redan har.

Rotor Deconstruction startade för några år sedan för att strukturera återbruket av byggmaterial. De inventerar rivningsprojekt, tar hand om byggdelar och inventarier som kan användas igen och matchar med möjliga köpare.

– Vi såg tidigt att det är de högkvalitativa produkterna det var mest efterfrågan på.

Idag har de flera stora kontorsinteriörer som projekt inom företaget. Just nu gör de en inventarielista över ett 32-vånings hyreshus för att se vad som kan återbrukas.

– Vi tror att ungefär tio procent av byggnaden kan användas i nya projekt.

För kunden behöver det bli samma pris eller billigare, men med en större ansträngning tidigt i projekten.  Rotor argumenterar för att det också blir mer lönsamt i längden.

– Det är en utmaning för branschen att göra det lika enkelt och säkert att återanvända byggmaterial som att välja nya.

För vissa produkter, som exempelvis återbruk av kakelplattor, har Rotor Construction tagit fram system som tvättar plattorna så att de blir som nya.

Rotor arbetar också på policynivå med att försöka förändra regelverket för att det ska bli enklare och mer ekonomiskt försvarbart att återanvända byggmaterial i nya projekt.

– Vi jobbar i en absurd ekonomi där det kostar mer att transportera en befintlig vara än att köpa en ny.

Rotor

Designföretaget Rotor arbetar med experimentella projekt och utställningar samt påverkansarbete. Företaget Rotor Deconstruction har flera tusen kvadratmeter lageryta för byggnadsdelar och material som går att återanvända i nya projekt. De vänder sig till arkitekter och kunder och gör 2000 transaktioner per år.

Mer att läsa