Gå till innehållet

”Hade väntat mig milsvid utsikt”

Under temat Platsen bjuder Arkitekten in arkitekter att berätta om sina favoritplatser. Åsa Wendel bjuder på flera tips från Umeå och en flopp i Helsingfors.

Vad får man inte missa i din hemort?

– Bildmuseet på Konstnärligt campus. Det ligger i kluster med ­Design-, Arkitektur- och Konsthögskolan, och visar internationell samtida konst av hög klass.

– Guitars the Museum är en av världens största privata samlingar av ­elgitarrer. Unik!

– Umedalens Skulpturpark som är öppen för allmänheten året om och har ett 40-tal skulpturer fritt utplacerade i den lummiga grönskan. Det är en speciell känsla att få ströva omkring i parken, och vartefter upptäcka och uppleva de olika verken. Parken omger det som tidigare varit mentalsjukhus mellan 1934–1986 (arkitekt Carl Westman), och är i dag befolkat av nya verksamheter som skolor, omsorgsboenden och ett antal olika företag.

Bildmuseet, längst till vänster, är ett givet besök i Umeå. Museet är ritat av ­Henning Larsen architects i samarbete
med White arkitekter.

Vilken är den bästa utemiljön enligt dig?

– När det gäller utemiljö i stad vill jag nog svara: att oväntat snubbla över små levande kvartersparker i täta stadskärnor, där man kan sitta under skuggande och rumsbildande träd, med kaféer och blommande ­rabatter. Det får gärna vara nära till vattendrag – en stunds andrum.

Vilken är din största kulturbesvikelse?

– När vi för många år sen besökte Helsingfors för första gången och jag inte kunde se hamnen från den högt belägna domkyrkotrappan vid Senats­torget. Jag hade väntat mig en milsvid utsikt därifrån.

Mer att läsa