Nyheter

”Hade väntat mig milsvid utsikt”

20 juni 2019

Under temat Platsen bjuder Arkitekten in arkitekter att berätta om sina favoritplatser. Åsa Wendel bjuder på flera tips från Umeå och en flopp i Helsingfors.

Annons

Åsa Wendel är arkitekt på TM i Umeå och tipsar här om flera platser som man inte får missa i staden. Hon berättar också om besvikelsen på domkyrkotrappan (bilden) i Helsingfors.

Vad får man inte missa i din hemort?

– Bildmuseet på Konstnärligt campus. Det ligger i kluster med ­Design-, Arkitektur- och Konsthögskolan, och visar internationell samtida konst av hög klass.

– Guitars the Museum är en av världens största privata samlingar av ­elgitarrer. Unik!

Annons

– Umedalens Skulpturpark som är öppen för allmänheten året om och har ett 40-tal skulpturer fritt utplacerade i den lummiga grönskan. Det är en speciell känsla att få ströva omkring i parken, och vartefter upptäcka och uppleva de olika verken. Parken omger det som tidigare varit mentalsjukhus mellan 1934–1986 (arkitekt Carl Westman), och är i dag befolkat av nya verksamheter som skolor, omsorgsboenden och ett antal olika företag.

Bildmuseet, längst till vänster, är ett givet besök i Umeå. Museet är ritat av ­Henning Larsen architects i samarbete
med White arkitekter. Foto: Johan Gunséus

Vilken är den bästa utemiljön enligt dig?

– När det gäller utemiljö i stad vill jag nog svara: att oväntat snubbla över små levande kvartersparker i täta stadskärnor, där man kan sitta under skuggande och rumsbildande träd, med kaféer och blommande ­rabatter. Det får gärna vara nära till vattendrag – en stunds andrum.

Vilken är din största kulturbesvikelse?

– När vi för många år sen besökte Helsingfors för första gången och jag inte kunde se hamnen från den högt belägna domkyrkotrappan vid Senats­torget. Jag hade väntat mig en milsvid utsikt därifrån.

Annons

Anton Andersson

Gå till nästa artikel