Guiden: Flera nyanser av grått
Miljonprogram, jugoslavisk betong och ett seminarium där man blickar framåt. Här är Arkitektens tips i vintermörkret.
Jens S Jensen utbildade sig till arkitekt på Chalmers, men det var för hans fotografi och idoga dokumentation av livet i miljonprogrammets Hammarkullen som han fick ett globalt erkännande.
Jens S Jensen gick bort 2015 och i våras förvärvade Göteborgs stadsmuseum hans samling av fotografier. Jens S Jensens bilder från Hammarkullen och Volvo-fabriken i Torslanda visas nu under utställningen Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle. 200 bilder, varav av många visas för första gången, ingår i utställningen.
– Jensen var en tidstypisk dokumentärfotograf och bilderna är i svartvitt och skildrar människan i miljön, så att deras livs- och arbetsvillkor tydligt framträder. Människornas berättelser ger historiska perspektiv på både Hammarkullen och arbetet på Volvo, men också på de förändringar som skett och sker i samhället och om människors starka vilja att forma sitt liv tillsammans med andra, säger Niclas Östlind, universitetslektor i fotografi vid Akademin Valand, som curerat utställningen i samarbete med Stadsmuseet.
Utställningen pågår på Göteborgs stadsmuseum och stänger i september 2019.
Drömmar om betong
Museum of modern arts utställning Toward a concrete utopia tar arkitekturen och betongen i forna Jugoslavien på allvar. Den omfattar projekt under perioden 1948 till 1980 och innehåller 400 skisser, modeller, fotografier och filmer av arkitekter så som Bogdan Bogdanović och Svetlana Kana Radević. Utställningen på Moma i New York stänger den 13 januari.
Planerar för stadens framtid
22 januari. Konferens. Boverkets prognos om behovet av cirka 600 000 nya bostäder till 2025 innebär en omställning för städerna. Går det att förtäta staden och förenkla mötena mellan stadsdelar? Planerardagen 2019 söker svar på de urbana ödesfrågorna. På Färgfabriken i Stockholm.