Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Grön gata får priset för bästa landskapsarkitektur

Jaktgatan och Lövängsgatan i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm får Landskapsarkitekturpriset 2019. Ansvariga landskapsarkitekter är Anna Englund och Anders Jönsson på AJ landskap.

Enligt prisjuryn ger den hyllade huvudgatan ”ett trovärdigt svar på hur den täta gröna staden ser ut i praktiken” och visar hur vegetationen kan bli ”både sinnlig upplevelse och buffert mot klimatförändringar”.

Jaktgatan/Lövängsgatan utgör ett 25 meter brett stråk genom den nya stadsdelen Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden. Stadsdelen är byggd på gammal industrimark och landskapsarkitekterna har arbetat med att skapa nya ekologiska samband med den omgivande naturen och kulturlandskapet i nationalstadsparken. En del av gaturummet utgörs av ett nedsänkt planterat stråk som tar hand om dagvatten och skyddar gångbanan från trafiken. I grönskan finns sittplatser som knyts samman av träspänger.

– Det är en helt vanlig gata, en miljö man kliver omkring i till vardags, och samtidigt en trädgård. Det är lite magiskt, sa juryns ordförande Monika Gora vid prisutdelningen.

Priset för årets bästa landskapsarkitektur har de senaste 30 åren gått under namnet Siena-priset med Starka Betongindustrier som huvudsponsor men i år är det nystart för priset som nu delas ut helt och hållet i Sveriges Arkitekters regi och med namnet Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur.

Vinnarkontoret AJ landskap har också bytt namn sedan de senast fick pris för årets bästa landskapsarkitektur. År 2011 gick Siena-priset till Stortorget i Gävle, skapat av Andersson Jönsson landskapsarkitekter, i samarbete med Sture Koinberg.

 

Vinnare av Landskapsarkitekturpriset 2019:

Jaktgatan och Lövängsgatan, Norra Djurgårdsstaden, Stockholm

Foto: Lennart Johansson

Landskapsarkitekt: AJ landskap genom Anna Englund och Anders Jönsson (uppdragsansvariga) samt Fredrik Dunér, Marie Ejdemo och Anna Grönberg. Också medverkande: Anna-Stina Bokander och Thomas Stoll (planarkitekter Stockholms stad), landskapsarkitekter Eva Pestmalis, Ulf Nordfjell och Åsa Glaumann, Ramböll (projektering landskap bygghandling Lövängsgatan) samt Sweco (projektering gata).

Byggherre: Stockholms stad.

Juryns motivering: Jaktgatan och Lövängsgatan är en osedvanligt lustfylld huvudgata som ger ett trovärdigt svar på hur den täta gröna staden ser ut i praktiken. Projektet är vägvisande i att framsynt skapa rum för vegetation som ger både sinnlig upplevelse och buffert mot klimatförändringar. Frodigheten i den breda, vackert komponerade planteringen är något unikt. Gatans disposition och vackra materialbehandling visar att fotgängarna har prioriterats.

Mer att läsa