Nyheter

Gävle inrättar nytt arkitekturpris

16 juni 2021

Kommunstyrelsen i Gävle kommun har beslutat att återinföra ett eget arkitekturpris som enligt riktlinjen ska sporra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå.

Annons
Foto Ulf Klingström

När Gävle kommun delade ut arkitekturpris för första gången för 30 år sedan, prisades Hemlingby kyrka, ritad av Magnus Myhrman och Helena Tallius Myhrman. Den sistnämnda blev stadsarkitekt i kommunen år 2016.

Gävle kommun har tidigare delat ut priser inom kategorierna nybyggnad, byggteknik,  byggnadsvård och tillgänglighet. Men när prisen inte delats ut på flera år, beslöt byggnadsnämnden förra året att de skulle upphöra.

Men nu inrättas alltså ett nytt pris, som en följd av att kommunen antog en ny arkitekturpolicy i oktober 2020.

– När det nu finns en arkitekturpolicy, är det följdriktigt att ha ett pris som svarar upp mot policyn, som uppmärksammar arkitektur, hållbarhet och väl gestaltade livsmiljöer såväl i helhet som i delar, säger Gävles stadsarkitekt Helena Tallius Myhrman som förklarar att de tidigare prisernas olika aspekter, som tillgänglighet, byggteknik, nybyggnad och kulturmiljö, alla ryms i det nya arkitekturpriset.

Annons

Enligt riktlinjen för det nya priset ska det delas ut årligen. Allmänheten, bygg- och arkitekturområdets aktörer samt anställda inom Gävle kommunkoncern kan nominera byggnadsverk, en grupp av byggnader, en anläggning, ett grönområde, en park eller ett torg i Gävle kommun. Projektet kan vara ny-, om- och tillbyggnad eller handla om åtgärder i en kulturmiljö.

Enligt en undersökning som Arkitekten gjorde i augusti 2019 delar 64 av landets 290 kommuner ut ett eget arkitekturpris. Sedan dess har även till exempel Uppsala inrättat ett eget pris.

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel