Nyheter

Fyra team utvalda för jätteuppdrag i Stockholm

19 januari 2021

Fyra internationella arkitektteam har utsetts för att delta i ett parallellt uppdrag om utvecklingen av det framtida överdäckade spårområdet vid Stockholms centralstation.

Annons
Foto Jernhusen

Det aktuella planområdet vid centralstationen i Stockholm förutsätter en överdäckning av spåren.

Arkitektteamen ska med start i februari ge förslag på hela det aktuella planområdets struktur, funktioner och övergripande gestaltning. Beställare är det statligt ägda bolaget Jernhusen vars vision är att genom förtätning omvandla spårområdet till ”en hållbar, levande stadsdel där fler människor kan bo, arbeta och vistas nära stationen och det hållbara resandet”.

Enligt ett pressmeddelande från Jernhusen kommer utvecklingen av spårområdet att ”möjliggöra upp till 10 000 nya arbetsplatser i Stockholms mest attraktiva läge”. Enligt Jernhusen innebär coronapandemin inte helt nya förutsättningar för projektet, trots att den väckt frågor och diskussioner om vilken typ av livsmiljöer och lokaler som behövs och efterfrågas i framtiden.

– Pandemin begränsar just nu möjligheterna att resa, men utvecklingen av stationen och området kommer ta många år och vi är säkra på att tåget kommer fortsätta att vara det mest hållbara transportmedlet även i framtiden. Vi får inte missa denna chans att utveckla Sveriges järnvägsnav, säger Daniel Markström, regionchef på Jernhusen, i bolagets pressmeddelande.

Annons

Ett femtiotal team anmälde sitt intresse att vara med i det parallella uppdraget. Teamen som valts ut består av konstellationer av flera företag. Samtliga team är internationella men samtliga har med åtminstone ett svenskt kontor med lokal förankring. Deras slutliga förslag ska levereras efter sommaren och därefter utses det förslag som ska ligga till grund för det fortsatta arbetet med samrådshandlingarna och därmed det team som ska arbeta vidare med den första etappen av den nya bebyggelsen, inklusive mark och landskap.

Uppdraget som står på spel är sannolikt värt flera tiotals miljoner kronor.

Här är de fyra utvalda teamen:
  • CF Møller Architects, Elding Oscarson, Warm in the Winter, AJ Landskap och Atkins.
  • Foster + Partners, Marge Arkitekter, Land Arkitektur, Thornton Tomasetti, Ramboll, Wenanders och TAM Group.
  • KCAP, Neutelings Riedijk Architects, Arcadis, Ahrbom & Partner, Landskapslaget och Iterio.
  • Snøhetta, 3XN, GXN och Arup.

 

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel