Gå till innehållet

Fyra stationsmiljöer får statligt skydd

Fyra stationsmiljöer från söder till norr har av regeringen blivit förklarade som statliga byggnadsminnen.

Det var redan 2014 som Riksantikvarieämbetet föreslog att tre avvecklade stationsmiljöer och en banvaktsstation skulle bli statliga byggnadsminnen. Detta efter att Trafikverket avslutat sitt stora regeringsuppdrag att avveckla järnvägsmiljöer som inte behövs för den framtida järnvägstrafiken. Sedan dess har tusentals järnvägsbyggnader mött nya öden i form av ombyggnad eller rivning.

De miljöer som regeringen nu fattat beslut om är Fåglaviks station i Herrljunga, Landeryds station i Hylte, Ornäs station i Borlänge samt en banvaktstuga i Pessinajokk i Kiruna.

– De stationsbyggander vi nu prioriterar och alldeles särskilt skyddar för framtida generationer är en del av vårt kulturarv. De berättar mycket om oss människor, vårt lands utveckling och fortsatta utmaningar, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

 

Här är stationsmiljöerna som blivit statliga byggnadsminnen:

Ornäs station i Borlänge, byggd 1876: En sammanhållen och välbevarad miljö utan tillbyggnader. Stationshuset är exempel på de mindre stationshus som uppfördes i ett stort antal på de enskilda bansträckorna och är idag sällsynt, då många liknande stationer rivits, sålts eller förändrats.

Landeryds station i Hylte, byggd 1906: Miljön har ett stort symbolvärde då järnvägens framdragande med uppförandet av stationsbyggnaden har haft stor betydelse för Landeryds utveckling.

Fåglaviks station i Herrljunga, byggd 1858: Det enda bevarade av en tidig stationshustyp som ritades av SJ:s arkitektkontor. Dessa typhus byggdes efter den första stambanan genom Sverige. I Fåglavik finns hela stationsmiljön kvar med stationshus, uthus, jordkällare och trädgård.

Banvaktsstugan i Pessinajokk i Kiruna, byggd 1898: Stugan är en del av Malmbanan som byggdes 1898–1902. Banvaktsstugorna utformades enligt typritningar av SJ:s chefsarkitekt Folke Zettervall.

Mer att läsa