Gå till innehållet

Fyra platser är nominerade till Landskapsarkitekturpriset 

En lekpark, en bostadsgård eller ett torg kan få Landskapsarkitekturpriset 2021. 
– De nominerade projekten är alla bra exempel på förädlingar, säger juryns ordförande Sam Keshavarz. 

Juryn för Landskapsarkitekturpriset 2021 har rest runt i landet och besökt många platser för att nominera fyra av dem till priset. Med sig har de haft de kriterier som tas fram av Sveriges Arkitekters akademi för landskapsarkitektur om ett landskapsarkitekturobjekt av hög arkitektonisk kvalitet gällande gestaltning och utförande. 

– Vi har särskilt letat efter projekt med starka idéer bakom och som är tydliga svar på klimatfrågorna, säger Sam Keshavarz som är landskapsarkitekt och juryns ordförande.  

I bedömningen ska juryn enligt kriterierna ta fasta på hur väl huvudidén svarar på människors behov, hur befintliga kvaliteter på platsen tas tillvara och hur projektet relaterar till platsens kultur och historia. Dessutom bedömer juryn bland annat gestaltning, rörelsemönster, hur platsen bidrar till ökad hälsa, vilka utmaningar inför framtiden projektet hanterar och vilka förutsättningar det har att utvecklas, förvaltas och åldras. 

De fyra nominerade projekten skiljer sig åt i sin typologi. Två av dem är offentliga platser i stadsmiljö, ett är en gårdsmiljö vid ett flerbostadshus och ett av dem är en lekplats.  

– Trots sina olikheter har de gemensamt att de är bra exempel på förädlingar av platser. Det är särskilt intressant i dag när vi allt mer sällan har ett vitt papper att börja med utan behöver arbeta mer med resurseffektivitet genom att ta vara på det som redan finns, samtidigt som vi ändå skapar något nytt, säger Sam Keshavarz. 

De är nominerade till Landskapsarkitekturpriset 2021

Stora torg, Eslöv

Foto: Werner Nystrand

Arkitekt: Sydväst arkitektur och landskap genom Per Andersson, Niklas Bosrup, Lina Dahlström, Åsa von Malortie, Tobias Starck, Helen Mosseby m fl.

Beställare: Eslövs kommun

Ur juryns motivering: “Resultatet är en livsbejakande vitalisering av stadskärnan och ett mångformigt vardagsrum i staden, vars förankring i lokala värden understödjer mer hållbara val.”

 

Bostadsrättsföreningen Viva, Göteborg

Foto: Ulf Celander

Arkitekt: 02 landskap arkitektkontor genom Sabina Richter, Ulrika Gunnman, Johanna Zetterlund, Hanna Frisk, Lisa Lindgren m fl samt Malmström Edström arkitekter genom Christer Malmström och Andreas Norrman.

Ur juryns motivering: “Den skickliga hanteringen av berg, sten, vatten och växter ger ett lekfullt och dramatiskt svar på vad en bostadsgård kan vara.”

 

Clemenstorget, Lund

Foto: Johan Bävman

Arkitekt: White arkitekter genom Niels de Bruin, Anna Eklund, Karin Sjölin m fl.

Beställare: Lunds kommun.

Ur juryns motivering: “Gestaltningens skickliga avvägning mellan befintliga värden och tillägg ger en atmosfär nästan frikopplad från tid och rum.”

 

Lekplatsen Äventyret och Sagoskogen i Vårbergstoppens stadspark, Stockholm

Foto: Ulf Lundin

Arkitekt: Land arkitektur genom Tora Bärnarp, Lina Andersson, Rebecka Rosén, Katrin Svensson, Viktor Nilsson m fl.

Beställare: Stockholm stad Trafikkontoret

Ur juryns motivering: “Helheten bildar en urbanekologi som bevarar och förstärker skogens lekmiljö genom sina oväntade inslag.”

 

Landskapsarkitekturpriset har delats ut sedan 2020. Tidigare premierades bästa landskapsarkitektur genom Sienapriset som började delas ut 1987. Jurymedlemmar för Landskapsarkitekturpriset 2021 är: Jeanette Nilsson, Agneta Persson, Sam Keshavarz och Pål Castell.

Mer att läsa