Nyheter

Fyra parker nominerade till Landskapsarkitekturpriset

9 mars 2021

Två parker i Vallastaden i Linköping, Nordisk djungel i stadsparken i Lund eller Anders Franzéns park i Stockholm kan utses till 2020 års bästa landskapsarkitektur på Arkitekturgalan.

Annons
Foto Kasper Dudzik, Thomas Lilja, Susanne Sixtensson, Måns Berg

Anders Franzéns park i Stockholm, Broparken i Linköping, Nordisk djungel i Lund och Paradiset park i Linköping är nominerade till Landskapsarkitekturpriset 2020.

Sveriges Arkitekters jury för Landskapsarkitekturpriset har nu presenterat de parker som nomineras till bästa landskapsarkitektur 2020.  Juryns ordförande Monika Gora betonar att juryarbetet går ut på att bedöma platser i ständig och okontrollerad förändring.

– Gemensamt för de parker vi har valt ut är att de framgångsrikt prövar stadens förutsättningar för biologisk mångfald, naturupplevelser och skönhet i det levande växtmaterialet, säger Monika Gora.

Förutom god gestaltning har juryn sökt efter starka idéer som tar sig an dagens samhällsutmaningar, såsom den globala klimatkrisen, barnperspektivet och kulturhistorisk anpassning.

Annons

Sveriges Arkitekter har delat ut ett pris för bästa landskapsarkitektur sedan 1987.  Årets jury har bedömt ett 20-tal parker på plats runtom i Sverige. Vilken av de fyra parkerna som får priset avgörs på Arkitekturgalan den 25 mars.

Här är de nominerade till Landskapsarkitekturpriset 2020:

Anders Franzéns park, Henriksdalshamnen i Stockholm

Arkitekt: AJ Landskap.

Byggherre: Exploateringskontoret, Stockholms stad

Ur juryns motivering: ”Den är en sinnlig och vacker upplevelsepark för alla åldrar, full av intresseväckande detaljer och smårum att utforska”.

Foto: Kasper Dudzik

Annons

Broparken, Vallastaden i Linköping

Arkitekt: White Arkitekter

Byggherre: Linköpings kommun

Ur juryns motivering: ”Broparken är ett sprakande växtstråk som förändras över året, där vattnets rörelse och växternas kretslopp ger tydliga avtryck i parkens utformning”.

Foto: Thomas Lilja

Annons

Nordisk djungel, Stadsparken i Lund

Arkitekt: Edge of Landscape

Byggherre: Lunds kommun.

Ur juryns motivering: ”Parken är ett utsökt exempel på klassisk trädgårdskonst i nutida tappning, med vackra växtkompositioner och ett finstämt samspel mellan vatten, trä och sten.”

Foto: Susanne Sixtensson

Annons

Paradiset park, Vallastaden i Linköping

Arkitekt: 02landskap.

Byggherre: Linköpings kommun

Ur juryns motivering: ”Parken har en slående enkel form – men ett rikt innehåll som gynnar en mångfald av organismer, både under och ovan mark.”

Foto: Måns Berg

Annons

Juryn för Landskapsarkitekturpriset 2020 består av landskapsarkitekterna Pål Castell, Sam Keshavarz och Monika Gora samt Catharina Nolin, professor i konstvetenskap.

Läs mer om de nominerade parkerna.

Nina Gunne

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel