Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Fyra inredningar nominerade till Guldstolen

En restaurang i Stockholm, ett huvudkontor med verkstad och lab för racerbilar i Mölndal, ytterligare en restaurang i Göteborg samt högskolelokaler i Eskilstuna. Det är de fyra projekten som nominerats till Sveriges Arkitekters pris för bästa inredningsarkitektur, Guldstolen 2020.

Restaurang Aira, Cyan racing, Restaurang Vrå och Mälardalens högskola är nominerade till Guldstolen.

– Hantverket upplever en renässans, det märks i samtliga fyra nominerade projekt, säger prisjuryns talesperson, arkitekturkritikern Mark Isitt i ett pressmeddelande.

Övriga i juryn är inredningsarkitekten Susann Wessely Gromark, konstnären Backa Carin Ivarsdotter samt arkitekten Mia Erlandsson.

Guldstolen har delats ut sedan 2005 och priset går till en nyligen färdig inredning som har högt konstnärligt och innovativt värde samt är funktionell och välgestaltad.

Vilken av de fyra nominerade som tar hem priset i år kommer att avslöjas under den digitala Arkitekturgalan den 25 mars. De nominerade projekten kommer också att presenteras i ett samtal med jury och arkitekter vid Stockholm design and architecture talks i eftermiddag.

 

Här är de nominerade till Guldstolen 2020:

Restaurang Aira, Djurgården i Stockholm
Inredningsarkitekt: Jonas Bohlin
Beställare: Kvalitena.
Ur juryns motivering: ”En serie rostiga och robusta byggnadskroppar rymmer en miljö, en atmosfär, ett universum så säreget att det saknar motstycke inom svensk inredningsarkitektur. Gästen leds från jord till vatten, genom eld och luft, för att slutligen skrida nedför självaste vintergatan där himlavalvet snillrikt gestaltas/…/”
Foto: Lasse Olsson

 

 

Cyan racing, huvudkontor och verkstad i Mölndal
Inredningsarkitekt: Liljewall arkitekter
Beställare: Cyan racing
Ur juryns motivering: ”En närmast overklig miljö, avskalad och robotlik, med karaktär av högteknologiskt laboratorium snarare än huvudkontor. De monokroma rumsligheterna ger ett filmiskt uttryck som sällan, om någonsin, genomförts med samma konsekvens i Sverige/…/”
Foto: Carl Ander och Kalle Sanner

 

 

Restaurang Vrå, Clarion Hotel Post i Göteborg
Inredningsarkitekt: Semrén och Månsson
Byggherre: Strawberry Properties
Ur juryns motivering: ”Ett vindlande landskap av skimrande sittöar flyter genom den nationalromantiska ursprungsbyggnadens imposanta kassahall, omfamnande ‘blad’ i klarglas inramar de azurblå bordsskivorna i glaserad lavasten/…/Nytt och gammalt, experiment och tradition, svenskt och japanskt i total harmoni.”
Foto: Anders Bergstedt

 

Mälardalens högskola, Eskilstuna
Inredningsarkitekt: AIX arkitekter
Byggherre: Mälardalens högskola
Ur juryns motivering: ”Ett komplext uppdrag, att inhysa en högeffektiv högskola i två arkitektoniska ytterligheter – den ena ny och spektakulär, den andra hundraårig och funkisstram – utan att kompromissa med logistiken och pedagogiken och det slagkraftiga uttryck som i dag krävs för att locka studenter. Lösningen heter färg.”
Foto: Åke E:son Lindman

Mer att läsa