Gå till innehållet

Fyra byggnadsverk nominerade till Kasper Salin-priset

Ett vattentorn, en kontorsbyggnad, ett kulturhus och en paviljong är nominerade när Kasper Salin-priset fyller 60 år.

Kasper Salin-priset ska ges till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Torun Hammar som är juryns ordförande ser flera gemensamma drag mellan de fyra byggnadsverk som nominerats till Kasper Salin-priset 2021.

– Det är byggnadsverk där arkitekturen gjort skillnad på platsen och där arkitekten aktivt bidragit till att fördjupa byggherrens ambition. Där finns en stor medvetenhet om platsen och de problem som ska lösas, säger hon.

Juryn har också sett ett engagemang kring hållbarhetsfrågor i de fyra projekt som nominerats, både i form av bevarande, teknikutveckling och social hållbarhet.

– Projekten visar på arkitekturens potential att lösa helt olika problem men de skiljer sig i skala, funktion, material och uttryck. Vi ser en sorts eklekticism med en stor frihet i form och ett stort materialintresse med synliga material som sten, trä och betong både exteriört och interiört, säger Torun Hammar.

Juryn har tagit ställning till ett drygt 60-tal förslag till priset och besökt ett 20-tal på plats. Under möten diskuterar jurymedlemmarna vad som är bra arkitektur ur olika aspekter, något som kan variera över tid.

– Under flera år har högkonjunkturen lett till ambitiösa projekt med stort gestaltningsfokus. Nu tror jag att klimatfrågan har potential att påverka priset framåt. Det tar lång tid att genomföra ett byggprojekt, så vi ger förstås pris till projekt som planerades för flera år sedan. De representerar inte helt utmaningen idag, säger hon.

Det första Kasper Salin-priset delades ut 1962. Priset fyller alltså 60 år i år.

– Priset har alltid speglat sin tid, både vad gäller byggnader och värderingar. Det är inte så lätt som jag trodde att se stora trender men det går att läsa av tidsandan genom att blicka tillbaka, säger Torun Hammar.

Hennes egen favorit genom tiderna är den allra första Kasper Salin-pristagaren, Markuskyrkan i Björkhagen i Stockholm av Sigurd Lewerentz.

– Det är svårt att säga något annat. Vilken värdig vinnare. Kyrkan sätter en nivå för allt som kommer efter, säger Torun Hammar.

Kasper Salin-priset delas ut av Sveriges Arkitekter. Det ges till själva byggnadsverket och tas emot av både byggherren och arkitekten när vinnaren tillkännages på Arkitekturgalan den 7 april.

 

De är nominerade till Kasper Salin-priset 2021

Skären, Stockholm

Arkitekt: General architecture genom John Billberg, Fabian Blücher, Julia Börjesson, Josef Eder, Olof Grip, Erik Persson m fl.

Byggherre: Hufvudstaden

Ur juryns motivering: ”Vår tid kan avläsas utan att tillägget bryter mot den ursprungliga arkitekturen. Det skapar ett lugn och kontinuitet i den byggda miljön och kan bli föredöme för kommande tillägg i staden.”

Foto: Mikael Olsson

 

Röda huset, Stockholm

Arkitekt: Marge arkitekter genom Pye Aurell Ehrström, Katarina Grundsell, Erik Hökby, Matilda Crisp, Käbi Noodapera Ramel, Ida Friis Tinning m fl.

Byggherre: Vasakronan

Ur juryns motivering: ”Genom att lägga till en annan och mindre skala, och ge plats för nya stråk och förbindelser, tillför det röda huset en välbehövd nod i en del av staden som tidigare upplevdes som ensartad och till viss del otrygg.”

Foto: Johan Fowelin

 

Sara kulturhus, Skellefteå

Arkitekt: White arkitekter genom Robert Schmitz, Oskar Norelius, Maria Orvesten, Patrik Buchinger m fl.

Byggherre: Skellefteå kommun

Ur juryns motivering: ”Förutom att driva teknik- och systemutvecklingen framåt, är det en kulturgärning att förvalta och förädla träbyggnadstraditionen. Arkitekturen speglar ett utforskande av vad materialet kan och förmår.”

Foto: Åke E:son Lindman, Jonas Westling

 

Filborna vattentorn, Helsingborg

Arkitekt: Wingårdhs arkitekter genom Gert Wingårdh, Joakim Lyth, Gustaf Wennerberg, Jonas Edblad, Alex Svärd, Linnea Berg, Mikael Stemell, Kim McCleary m fl.

Beställare: Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, NSVA

Ur juryns motivering: ”Med klassiska och välproportionerade byggnadselement uppstår en struktur som upplevs tidlös och förmedlar ett slags urkraft och mysticism. Den renodlade arkitekturen samspelar väl med det omgivande landskapet som utgörs av ett böljande rekreationsområde.”

Foto: Werner Nystrand

Jurymedlemmar 2021: Torun Hammar, Dan Stubbergaard, Christer Malmström och Stina Johansson.

Mer att läsa