Nyheter

Fyra byggnader är nominerade till Kasper Salin-priset

16 februari 2021

Två skolbyggnader, en ombyggnad och ett bostadsprojekt har nominerats till Sveriges Arkitekters pris för bästa byggnad, Kasper Salinpriset 2020.

Annons
Foto Anders Bobert, Bert Leandersson, Laurian Ghinitoiu och Johan Eldrot

Kunskapshuset i Gällivare, Lindholmens tekniska gymnasium, Norra Tornen i Stockholm och ombyggnad och restaurering av Kulturhuset i Stockholm är nominerade till Kasper Salin-priset.

– Juryn har sökt efter projekt med en hög arkitektonisk verkshöjd, som tar ansvar för en mer hållbar framtid, säger juryns ordförande Karin Milles som är stadsarkitekt i Norrköping, i ett pressmeddelande.

Kasper Salin-priset för bästa byggnad har delats ut sedan 1962. Priset går till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Kulturhuset i Stockholm är nominerad för den ombyggnad och restaurering som skett 2016–2020. Västra delen av byggnaden fick Kasper Salin-priset 1972, då med funktion som provisorisk riksdagsbyggnad. Hela byggnaden stod färdig 1974. Det kan därför bli den enda byggnad som hittills fått priset två gånger. De andra nominerade byggnaderna är också väl omtalade. Norra Tornen fick det tyska priset International High Rise Award 2020 och Kunskapshuset i Gällivare fick tidskriften Rums stora pris för Årets Arkitektur 2021.

Här är de nominerade till Kasper Salin-priset 2020

Annons

Kunskapshuset, Gällivare

Arkitekt: Liljewall och MAF arkitektkontor

Byggherre: Gällivare kommun

Ur juryns motivering: ”Den intrikata formen, precist inpassad i stadsrummet, bildar nya mötesplatser såväl exteriört som interiört. Kontrasten mot intilliggande äldre bebyggelse är påtaglig, men trots sin storlek och moderna formspråk pryder skolan sin plats med ett respektfullt förhållningssätt till det gamla.”

Foto: Anna Kristinsdottir

 

Annons

Lindholmens tekniska gymnasium, Göteborg

Arkitekt: KUB arkitekter

Byggherre: Lokalförvaltningen Göteborgs Stad

Ur juryns motivering: ”Arkitekturen är samtidigt karaktäristisk och lekfull med sina kraftigt dimensionerade fackverksbalkar och okonstlade detaljer. Den värdiga inramningen av vardagslivet syns i materialmöten, omhändertagna och ordnade synliga installationer och i skolans vackert gestaltade rum.”

Foto: Bert Leandersson

Annons

 

Norra tornen, Stockholm

Arkitekt: Office for Metropolitan Architecture (OMA)

Byggherre: Oscar Properties

Ur juryns motivering: ”Med sitt välbyggda, harmoniskt proportionerade och mångfacetterade uttryck utgör tornen en arkitektur med permanent kvalitet som tål att stå på platsen under lång tid framöver.”

Annons

Foto: Laurian Ghinitoiu

 

Restaureringen av Kulturhuset, Stockholm

Arkitekt: Ahrbom & Partner

Byggherre: Stockholms stad

Annons

Ur juryns motivering: ”I och med förbättrade fasadlösningar förstärks den betydelsefulla kopplingen till Sergels torg. Genom återhållsamhet och ett öga för väsentligheter representerar projektet arkitekturens förmåga att både ta tillvara och förändra.”

Foto: Johan Eldrot


Årets jury för Kasper Salin-priset 2020 består av arkitekterna Karin Milles, Joakim Lyth, Torun Hammar och Dan Stubbegaard. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 25 mars som i år är digital.

Author no image

Nina Gunne

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel