Gå till innehållet

Franska arkitekter får Pritzker-priset

Anne Lacaton och Jean-Philippe Vassal utgår från det som redan finns på platsen och undviker så långt som möjligt att riva. Nu får de arkitekturpriset Pritzker architecture prize 2021.

Den fransk-marockanska arkitektduon Anne Lacaton och Jean-Philippe Vassal har ritat privata och sociala bostäder, kulturella och akademiska institutioner, offentliga utrymmen och stadsutvecklingsprojekt. Nu får de två arkitekterna årets Pritzker architecture prize, ett internationellt arkitekturpris som delats ut sedan 1979. Med priset följer 100 000 dollar och en bronsstaty.

”De har inte bara definierat ett arkitektoniskt tillvägagångssätt som förnyar modernismens arv, de har också föreslagit en justerad definition av själva arkitektyrket”, skriver Pritzkerjuryn.

Lacaton och Vassal har bland annat blivit omtalade för sina omvandlingar av bostadsområden från 1960-talet där de tar tillvara på de befintliga strukturerna när de uppdaterar arkitekturen för nya behov. Ett av deras större projekt är omvandlingen av ett stort bostadsområde från 1960-talet i Paris, La Tour Bois le Prêtre. Arkitekterna ökade lägenheternas bostadsyta genom att ta bort den ursprungliga betongfasaden och lägga till inglasade balkonger som också fungerar energibesparande.

De uttrycker själva hur de anser att god arkitektur ska vara något användbart och vackert och stödja det liv som ska äga rum inom den.

”Transformation är möjligheten att göra mer och bättre med det som redan finns”, säger Anne Lacaton i ett pressmeddelande.

Omvandlingen av tre bostadsblock i Grand Parc, Paris, från 1960-talet gjordes av Lacaton & Vassal 2016.

 

Om Lacaton & Vassal

Anne Lacaton från Frankrike och Jean-Philippe Vassal från Marocko är de 49:e och 50:e vinnarna av Pritzker architecture prize. De etablerade sin verksamhet, Lacaton & Vassal, i Paris 1987 och har slutfört över 30 projekt i hela Europa och Västafrika. Betydande verk är Cap Ferret House, Pôle Universitaire de Sciences de Gestion i Bordeaux och utveckling av sociala bostäder på 59 enheter vid Jardins Neppert.

 

Mer att läsa