Gå till innehållet

Fortsatt klar majoritet kvinnor på arkitekt­utbildningarna

717 studenter antogs detta läsår till arkitektutbildningarna vid KTH, LTH, Chalmers, UMA, SLU, BTH och Konstfack. Av dessa är 457 kvinnor och 260 män, det vill säga 64 procent kvinnor.

Trenden från tidigare år, en majoritet kvinnor antagna till arkitektutbildningarna, håller i sig, även om fördelningen är något jämnare än föregående läsår då andelen kvinnor var 66 procent.

De utbildningar som i år har en jämnare könsfördelning i antagningen än föregående år är Chalmers, både på programmet Arkitektur och Arkitektur och teknik där det i år var 54 procent kvinnor, jämfört med över 70 procent i fjol. Jämnast könsfördelning var det även på KTH. Också där var det 54 procent kvinnor bland de antagna till årskurs 1.

SLU har i många år haft en stor dominans av kvinnor, 80 procent eller mer, på utbildningarna till landskapsarkitekt i Alnarp och i Uppsala. I Uppsala är dock antalet antagna män i år fler än det varit sedan 2014. 21 män antogs i höstas vilket är nästan en fördubbling från i året innan. Men den förändringen höll inte i sig när det slutligen visat sig hur många som tackat ja till sina platser.

– Bland de studenter som registrerats på vår introduktionskurs ligger siffran kvar runt tio män för 2024. Så i praktiken har det tyvärr inte skett någon förändring, säger Malin Eriksson, programstudierektorn på SLU i Uppsala.

Bland arkitektskolorna är det UMA som har den snedaste könsfördelningen i antagningsstatistiken. Och bland de 85 studenter som börjat i årskurs 1 är endast 20 män, vilket innebär 76 procent kvinnor. Tidigare har antalet män varit konstant runt 30 sedan starten 2009. 

– Vi har noterat att könsfördelningen är snedare detta läsår men utifrån erfarenheter av andra program och fristående kurser inom Umeå universitet så kan könsfördelningen fluktuera mellan läsår. Vi vill därför ännu inte konstatera att det är en trend, säger Katrin Holmqvist Sten, studierektor och biträdande prefekt på UMA.

Hon säger också att skolan inte vidtagit några specifika åtgärder i nuläget utan arbetar med ”det gängse studentrekryteringsarbetet” vilket innefattar gymnasiebesök, öppet hus och deltagande i utbildningsmässor.

BTH är den enda utbildningen där det är en majoritet män bland de antagna studenterna till årskurs 1. I höstas antogs 38 män och 26 kvinnor till utbildningen i fysisk planering, vilket innebär nästan 60 procent män. Enligt prefekt Abdellah Abarkan är det en tillfällighet.

– Det har skiftat lite då och då, det gjorde det även på till exempel KTH för ett par år sedan. Men tittar man över hela utbildningen så är det mer jämställt, säger han. 

Mer att läsa