Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Forskning för hållbar renovering i Luleå

Luleå tekniska universitet har tillsammans med kommunala bostadsföretaget Lulebo startat ett samverkansprojekt inom hållbar renovering för ökad kvalitet med minskad klimatpåverkan.

I och med projektet anställer avdelningen för Industriellt och hållbart byggande vid Luleå tekniska universitet en doktorand och seniorforskare som under fem år ska följa Lulebos arbete och utveckla strategier för hållbar renovering och underhåll.

– Genom detta långsiktiga samarbete kan vi stärka vår forskning om hållbar renovering, något vi behöver i Luleå och i regionen. Jag tänker även på våra studenter som nu får ett kunskapsunderlag om hållbar renovering, vilket saknas i dagens civilingenjörsutbildningar inom byggområdet, säger Lars Stehn, professor inom byggproduktion och teknik vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

– Hållbarhet i alla tre dimensioner; ekologisk, social och ekonomisk, är en nödvändig förutsättning för vårt pågående och kommande renoverings- och underhållsarbete, säger Erik Öhrling, vd på Lulebo, i samma pressmeddelande.

Mer att läsa