Gå till innehållet

Förhandla om annat än lönen

Ta reda på vilka förmåner du kan få på den nya arbetsplatsen och hur arbetsgivaren månar om de anställda.

Det mesta om vad som gäller på en arbetsplats står i det kollektivavtal företaget är anslutet till, för arkitekter oftast Arkitektavtalet. Det kan vara värt att kolla upp om arbetsplatsen har några förmåner utöver det, så kallade enskilda utfästelser.

Vanligt är att erbjuda friskvård som kan vara ett tecken på att företaget månar om de anställdas hälsa. Kanske erbjuder arbetsgivaren också andra aktiviteter för att medarbetarna ska trivas och för att bli en omtyckt arbetsgivare. Som årliga studieresor, kompetensutveckling och kanske en årlig fotbollscup.

Vissa förmåner går att förhandla om redan vid anställningsintervjun. Fundera på vad du själv skulle uppskatta och kom med förslag. Det är viktigt att det ni kommer överens om skrivs in i ditt anställningsavtal om det är en betydelsefull förmån. Kanske skulle en tjänstecykel få dig att både komma snabbare till jobbet och prestera bättre?

Arbetstider

Kolla hur företaget förhåller sig till flexibla arbetstider, när och var du förlägger ditt arbete. Det finns många olika benämningar på detta på arbetsplatser, därför är det bra att veta exakt vad som gäller på arbetsplatsen du sökt dig till.

Pension

Extra pensionsavsättning kan göras utöver det som står i kollektivavtalet. Vilken avsättning som görs beror på vilket pensionssystemen du tillhör, vilket främst avgörs av din ålder, men det är möjligt att förhandla om extra pensionsavsättningar. Eftersom avsättningar är avdragsgilla är det inte heller så dyrt för arbetsgivaren.

Semester

Fler semesterdagar kan vara värt mycket, och rent ekonomiskt är varje extra dag värd 5,4 procent av en månadslön enligt Arkitektavtalet.

Utveckling

Rätten till kompetensutveckling finns med i kollektivavtalet men inte så tydligt formulerat. Planerar du att gå en kurs eller utbildning som kan gynna din nya arbetsgivare som därför betalar den så kan det vara värt att försöka få med det i anställningsavtalet. Arbetsgivare vill dock i de flesta fall hålla det som ensidiga utfästelser.

Mer att läsa