Nyheter

Flera företag vill ändra omfattningen på korttidsavtalen

9 juni 2020

Den senaste tiden har flera arkitektföretag velat göra förändringar i korttidsavtalen för de anställda.
– De flesta företag minskar graden av korttidsarbete för att de har fått in nya jobb, säger Ulrika Paulsson, förbundsjurist på Sveriges Arkitekter.

Annons
Foto Prathan Chorruangsak

Det ekonomiska stödet till företagen att korttidspermittera anställda infördes i slutet av mars.

Den 7 april beslöt regeringen om ekonomiskt stöd via Tillväxtverket för korttidsarbete av anställda. Syftet är att stödja de företag som drabbas ekonomiskt av coronapandemin. Många arkitektföretag har använt stödet men nu ser juristerna på Sveriges Arkitekter hur flera vill justera omfattningen.

– Många beställare och arkitektföretag drog snabbt i handbromsen i början av våren. Nu märker de att uppdrag kommer in och är mindre oroliga, säger Ulrika Paulsson.

Men det finns också företag som märker att de behöver utöka graden av korttidsarbete.

Annons

– Vissa företag har tappat fler uppdrag än de trott, säger Ulrika Paulsson.

Ulrika Paulsson Foto: Peter Phillips

Juristerna på Sveriges Arkitekter har totalt märkt en minskad tillströmning av nya företag som vill teckna korttidsavtal med sina anställda.

– Vi märker att det är mer positivt och de flesta hoppas förstås slippa förlänga sina korttidsavtal i höst.

Företag som har kollektivavtal behöver förhandla korttidsavtalen med lokal part på företaget eller med central part, Sveriges Arkitekter, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Företag som saknar kollektivavtal tecknar avtal direkt mellan arbetsgivare och medarbetare.

– Många av de arbetsgivarna och medarbetarna vänder sig ändå till Sveriges Arkitekter för att få råd, säger Ulrika Paulsson.

Annons

Nina Gunne

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel