Nyheter

Flera byggplaner i Stockholm skrotas

16 oktober 2018

Nytt styre i Stockholm meddelar att de röstar nej till Apple-butik i Kungsträdgården och att de vill hitta ny tomt för Nobel center.

Annons
Illustration Apple/Foster + Partners

Den nya majoriteten i Stockholm säger nej till Apple i Kungsträdgården och flera andra stadsbyggnadsprojekt.

Flera stadsbyggnadsfrågor berörs av maktskiftet i Stockholm stad. Alliansen och Miljöpartiet har efter valet med sina 54 mandat majoritet i Stockholms stadshus. De fem partierna presenterade sin grönblå färdplan för de närmaste fyra åren under en presskonferens den 12 oktober.

Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet har tidigare ställt sig positiva till ett Nobel Center på Blasieholmen. Efter förhandlingar inför maktskifte i stadshuset har Moderaterna och Centerpartiet valt att inte längre stödja planerna. Den nya majoriteten vill istället undersöka alternativa platser för ett Nobel center, vilket Nobelstiftelsen meddelat att de är skeptiska till. ”Jag tror att vi i samråd med Nobelstiftelsen kan hitta en alternativ placering för Nobel Center”, sa Anna König Jerlmyr (M), som blir nytt finansborgarråd i Stockholm, till Dagens Nyheter (13 oktober).

Det nya styret i Stockholms stadshus har också meddelat att det tänker rösta nej till ett showroom för Apple i Kungsträdgården. Ett stort antal synpunkter kom in under samrådstiden. Länsstyrelsen skrev i sitt yttrande att planförslaget ”brister i kulturmiljöanalys och miljökonsekvensbeskrivning”. Också Skönhetsrådet har bestämt avstyrkt förslaget till detaljplan: ”För stadens del bör detta vara en principiell fråga om att skydda värdefull parkmark från exploatering”.

Annons

Andra stadsbyggnadsfrågor som berörs av maktskifte i Stockholm stad är till exempel de 800–1000 bostäder som nu stoppas för att byggas på annan plats.

Nina Gunne

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel