Gå till innehållet

Fler tar stöd av Trygghetsrådet

Fler företag med arkitekter anställda har börjat kontakta Trygghetsrådet. Samtidigt sjunker arbetslöshetssiffrorna för arkitekter något.

Under hösten har allt fler arkitektföretag och företag med arkitekter bland de anställda kontaktat Trygghetsrådet. Detta från en situation när arkitektföretag inte har varit i kontakt med Trygghetsrådet på flera år. Lisbeth Axelsson som är rådgivare på Trygghetsrådet i Stockholm har varit på platsbesök på några företag sedan i oktober.

– Det handlar om ett fåtal ärenden och inget av de företagen har ännu gjort uppsägningar, men vi tror att det är en effekt av att företagen ser över sina organisationer under en marknad i gungning. Vi vill förbereda oss på att det kan bli fler och vill kunna vara ett bollplank för företagen, säger Lisbeth Axelsson.

Det handlar ofta om samtal från företag som vill ha rådgivning inför en eventuell omorganisation som kan leda till arbetsbrist och uppsägningar. Det har också kommit in samtal från enskilda arkitekter som vill ha information.

– Företagen ser över sin kompetens när de behöver omorganisera och behöver rådgivning i det. Det kan ibland vara de senast anställda som har den kompetens som företaget behöver, säger Lisbeth Axelsson.

För att få mer kunskap om branschen har representanter från Sveriges Arkitekter besökt rådet för att berätta om marknaden och olika yrkessituationer för arkitekter och planerare.

– Vi förklarade hur arkitekter och planerare kan finnas i olika roller på många olika typer av arbetsplatser, säger Ulrik Östling som är förhandlingschef på Sveriges Arkitekter.

Samtidigt som Trygghetsrådet har fått ett ökat antal kontakter så ser Sveriges Arkitekter att arbetslöshetssiffrorna sjunker bland medlemmar i Sveriges Arkitekter, som är medlemmar i Akademikernas erkända arbetslöshetskassa, AEA.

– Siffran har sjunkit från 1,3 procent i september till 1,1 procent i oktober. Det betyder att de arkitekter som blev arbetslösa efter sommaren har börjat få jobb igen, säger Ulrik Östling.

Trygghetsrådet

Arkitektföretag och företag med arkitekter och/eller planerare anställda, som är anslutna till Svenska teknik- och designföretag, STD, eller som har hängavtal kan vara försäkrade i Trygghetsrådet. Det är arbetsgivaren som anmäler till Trygghetsrådet när uppsägningar behöver göras. Trygghetsrådet hjälper till med en rådgivare och personlig coach med syfte att hitta ett nytt arbete.

Enskilda arkitekter kan bara få stöd från Trygghetsrådet om det företag där de är anställda är anslutna med en försäkring.  Företagen betalar 0,3% av lönesumman för alla sina anställda tjänstemän.

Mer att läsa