Gå till innehållet

Fick bygglovet upphävt – nu kan kliniken vinna pris

Skandionkliniken har kallats för Uppsalas största svartbygge. Nu är den nominerad till Vårdbyggnadspriset 2019.

Det var i början av september som länsstyrelsen beslutade att upphäva ett av två bygglov för Akademiska hus cancerklinik i Uppsala, Skandionkliniken. Länsstyrelsen menar att underlaget till bygglovet var så pass bristfälligt att byggnadsnämnden aldrig borde ha godkänt det. Det skriver Uppsala nya tidning.

I rapporteringen om det som UNT kallat för Uppsalas största svartbygge säger nuvarande kommunalrådet Erik Pelling (S) att man ska gå till botten med ärendet.

– Vi har fått in tillräckligt med information för att säga att det är något här som inte stämmer, säger han till UNT. 

Nu har Skandionkliniken, som är ritad av Link arkitektur och har stått klar sedan 2014, blivit nominerad till Vårdbyggnadspriset 2019.

”Arkitekt och beställare har haft en tydlig gemensam vision, planerad med fokus på patientens upplevelse och ambitionen att skapa en läkande, inte bara botande, vårdmiljö”, står det i motiveringen.

Peter Fröst är juryns ordförande. Han berättar att de var medvetna om höstens turer kring kliniken.

– Det har även funnits diskussioner kring några andra av projekten som vi har nominerat. Men vi i juryn har hållit oss strikt till våra kriterier och bedömt byggnaderna baserat på deras kvaliteter och på de berättelser vi fått in från våra studiebesök.

Han säger vidare att de var beredda på att det skulle kunna komma reaktioner på nomineringarna.

– Jag tror kanske inte alltid det är så lätt att skilja på vård och vårdbyggnad. Är man missnöjd med vården kan det också yttra sig i att man är missnöjd med byggnaden och vice versa. Och det är nog bra. Vi ska ju vara engagerade i våra viktiga samhällsfunktioner.

De två andra nominerade i samma kategori är Hälsostaden, Ängelholm, och skandalomsusade Nya Karolinska i Stockholm.

– Vårdbyggnader väcker ofta diskussioner. Det är bra att priset blir uppmärksammat och att ni skriver om det. Förhoppningsvis kan det bidra till att fler arkitekter vill vara med och ytterligare höja kvaliteten på vårdbyggnader i framtiden, säger Peter Fröst.

Mer att läsa