Nyheter

Färre arkitekter fick a-kassa i januari

17 februari 2021

Arbetslösheten bland akademiker var totalt sett högre i januari 2021 än i december 2020. Men antalet arkitekter som fick ersättning från a-kassan har minskat något.

Annons
Foto Istock/Mikael Eriksson

3,4 procent av arkitekterna fick ersättning från a-kassan i januari i år, att jämföra med september i fjol då procentsiffran var 3,8.

Det var 309 arkitekter som fick ersättning från a-kassan i januari 2021. Det är elva personer färre än i december i fjol och 28 personer färre än i september då motsvarande siffra var 337 personer.

Enligt Jens Andersson, förbundsjurist på Sveriges Arkitekter, stämmer det med tendenserna förbundet ser i sina inkommande ärenden.

– Vi såg en minskning av antalet arbetsbristsförhandlingar under slutet av november och december. Det verkar också som att många uppsagda hittar nya jobb. Vi får en del frågor från medlemmar om nya anställningsavtal och löneanspråk, säger Jens Andersson.

Annons

I dagsläget är 8 982 av Sveriges Arkitekters medlemmar anslutna till Akademikernas a-kassa, AEA. De 309 medlemmarna som någon gång under januari fick ersättning från a-kassan utgör 3,4 procent av hela medlemskollektivet.

Tipsa Arkitekten!

Arkitekten rapporterar om vad som händer på arkitekternas arbetsmarknad. Tipsa oss om vad du varit med om eller om hur det ser ut på just din arbetsplats! Självklart får du vara anonym. Mejla till annika.jensfelt@arkitekt.se eller till nina.gunne@arkitekt.se.

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel