Nyheter

Färre arbetslösa arkitekter än för ett år sen

27 augusti 2021

Antalet arkitekter som är arbetslösa är idag drygt 80 personer färre än i fjol. Det visar sommarens statistik från Akademikernas arbetslöshetskassa.

Annons
Foto Istock

Siffror från Akademikernas arbetslöshetskassa visar att 207 personer eller 2,3 procent tog ut arbetslöshetsersättning någon dag under juli månad. Siffrorna gäller de arkitekter som både är medlemmar i Sveriges Arkitekter och är anslutna till Akademikernas arbetslöshetskassa. Det är en minskning med 81 personer jämfört med för ett år sen.

– I juni var siffran 1,9 procent så siffrorna för juli visar troligen på en tillfällig ökning, säger Jens Andersson som är förbundsjurist på Sveriges Arkitekter.

Hos Sveriges Arkitekter märks tidigt vad som händer på arbetsmarknaden för arkitekter eftersom juristerna tidigt i processen blir kallade till förhandlingar om många av uppsägningarna.

Annons

– Det är svårt att sia om hösten men efter sommaren har vi inte blivit kallade till några förhandlingar om uppsägningar som gäller fler än enstaka personer, vilket ju är bra, säger Jens Andersson, förbundsjurist på Sveriges Arkitekter.

I juli 2020 fick 288 arkitekter eller 3,2 procent som är medlemmar i Sveriges Arkitekter ersättning från Akademikernas a-kassa. Det var då den högsta arbetslösheten bland Sveriges Arkitekters medlemmar sedan finanskrisen 2008, enligt förhandlingschef Ulrik Östling. Efter sommaren 2020 ökade arbetslösheten ordentligt och i mitten av oktober förra året rapporterades att 3,8 procent av medlemmarna hade fått ersättning under september. Under första halvåret 2021 varierade arbetslösheten bland arkitekter mellan som högst 3,4 procent i januari och som lägst 1,9 procent i juni.

Arbetslöshet bland arkitekter 2021

Antal personer och procent av medlemmar i Sveriges Arkitekter som under någon dag under månaden tagit ut arbetslöshetsersättning från Akademikernas a-kassa.

Januari: 3,4 procent, 309 personer

Februari: 3,2 procent, 277 personer

Mars: 2,9 procent, 264 personer

Annons

April: 2,6 procent, 230 personer

Maj: 2,1 procent, 187 personer,

Juni 1,9 procent, 168 personer

Juli: 2,3 procent, 207 personer

Nina Gunne

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel