Nyheter

Få koll inför ditt första arkitektuppdrag

7 maj 2019

Är du student som redan börjat nosa på verkligheten och står inför att ta ditt första mindre uppdrag? Vi bad Sveriges Arkitekters förbundsjurist Ulrika Paulsson, som håller kurser i ämnet, att bidra med en att tänka på-lista.

Annons
Annons
Foto Kokouu/Istock

Kanske handlar det om en bekants uterum eller friggebod? Oavsett vad uppdraget gäller är det bra att ha koll på det grundläggande innan du sätter igång.

Ulrika Paulsson, förbundsjurist Sveriges Arkitekter. Foto: Peter Philips

Företagsform och försäkring: Du behöver inte ha ett aktiebolag – enskild firma med F-skatt är okej för mindre uppdrag. Men tänk på att det är du som person som då blir ansvarig om något går fel. Ta bara uppdrag som du känner att du har kunskap för. Och teckna konsultansvarsförsäkring!

Kundmöte och överenskommelse: Sätt inte igång och jobba innan du och kunden är helt överens om vad uppdraget handlar om. Svara på frågorna vad?, när? och hur?. Se till att få en skriftlig bekräftelse på att du uppfattat uppdraget rätt.

Annons
Annons

Arvode: Du tar inte på dig ett mindre ansvar bara för att du är student, så ta betalt därefter! Marknadens genomsnittsarvode är cirka 940 kronor per timme exklusive moms. För ett mindre projekt mot privatperson kan fast pris vara aktuellt. Men då ska ni noga definiera vad som ingår: Vilka handlingar? Hur många möten? Hur många revideringar?

Avtal och ABK: Överenskommelsen med kunden ska bekräftas i ett skriftligt avtal. Standardmallar hittar du på Sveriges Arkitekters hemsida. I ditt avtal bör du hänvisa till branschens standardavtal ABK 09. Det är en god idé att du bekantar dig med vad som står i standardavtalet som finns att få tag på hos Svensk Byggtjänst.

Annika Jensfelt

Gå till nästa artikel