Få löner för nyexade speglar hård arbetsmarknad
I nya lönestatistiken från Sveriges Arkitekter finns 31 löner rapporterade för gruppen nyexaminerade 2024. Bara två år tidigare var siffran 153. Arkitekten har pratat med fyra som fick sitt första jobb mitt i krisen om hur de tänkte runt lön.
– Man vill ju inte bli bortvald på grund av en sån sak, säger landskapsarkitekten Peter Hamlén.

Antal löner som rapporterats in till Sveriges Arkitekters löneenkät för gruppen nyexaminerade, det vill säga de som fått anställning samma år som de tog examen. De senaste två årens låga siffror beror sannolikt på att få har fått arbete som arkitekt efter avslutade studier. Källa Saco lönesök
Isak Larborn kunde äntligen pusta ut. Det var under slutet av förra våren han landade sitt första jobb. Han skrev under avtalet med känslan av att det ändå finns en framtid för honom i branschen. Han hade börjat tvivla på det. Det fanns inte på kartan att kliva in och kräva saker i en löneförhandling.
– Det här kändes som min enda chans. Annars kanske jag skulle få lämna yrket. Det jag tänkte var att lönen inte var det viktigaste. Jag ville bara börja jobba.

Det jag tänkte var att lönen inte var det viktigaste. Jag ville bara börja jobba.
Hans erfarenheter går igen när arkitekten talar med ett gäng nyexade arkitekter. De har alla lyckats med det viktigaste – att få första jobbet. Att förhandla lön har varit sekundärt.
Isak Larborn jobbade strategiskt för att få jobbet på Rådhuset arkitekter i Göteborg. Han lyckades få exjobb på kontoret och de verkade intresserade av att arbeta vidare med Isak efter hans examen. Men de hade inte möjlighet att anställa honom då. Som plan B fortsatte Isak att studera och breddade sig mot ingenjörssidan. Efter en tid fick han hoppa in på deltid på kontoret och framåt våren 2024 kom äntligen erbjudandet: tillsvidareanställning.
– Jag hade läst på om rekommendationen för nyexade och kände att jag skulle vara nöjd om jag fick den. Och det var där vi landade.
För Maria Cankalp, utbildad landskapsarkitekt vid SLU i Alnarp, var det viktigt att försöka etablera sig i Stockholm efter sin utbildning. Hon fick göra praktik och så småningom även exjobb på WSP i Stockholm. Det är också där hon jobbar i dag.
– Jag var tacksam när de erbjöd mig ett jobb och jag accepterade den lön jag blev erbjuden eftersom den inte var förhandlingsbar. Jag var på en plats i livet där det viktigaste var att få erfarenhet.

Jag fick ett förslag och frågade om det var förhandlingsbart. När det inte var det accepterade jag.
Så hur gick själva samtalet om lön till?
– Jag fick ett förslag och frågade om det var förhandlingsbart. När det inte var det accepterade jag. Det låg lite under rekommendationen men det kändes okej som ingångslön.
Vide Carlén var också försiktig men kanske något djärvare när det kom till löneanspråk. Efter några månaders intensivt jobbsökande som landskapsarkitekt gick han plötsligt vidare till intervju och sedan en andra intervju på Täby kommun.

Jag hade koll på lönestatistiken och tänkte att jag skulle begära lite högre.
– Jag hade koll på lönestatistiken och tänkte att jag skulle begära lite högre. När vi diskuterade lönen tog de själva upp rekommendationen och sa att de skulle avrunda uppåt. Men eftersom jag hade läst på så märkte jag att de hade tittat på föregående års siffror. Jag tog upp det och då avrundade de den rätta siffran uppåt vilket kändes väldigt bra. Man kanske inte kan kalla det en förhandling precis men det var bra att jag var medveten om årets ingångslön.
Vide Carlén fick en provanställning som övergick i en tillsvidareanställning efter fyra månader.
– Det blev en ny förhandling och då kunde jag höja lönen lite till.
För Peter Hamlén, också han landskapsarkitekt, var det många saker som föll på plats. Även för honom blev lönen inte det centrala. Han fick jobb. Dessutom har arbetsgivaren Inviatech ett litet kontor i Varberg dit han just hade flyttat med sin familj.

Kanske hade jag kunnat vara lite modigare kände jag i efterhand. Men man vill ju inte bli bortvald på grund av en sån sak.
– Jag kollade upp genomsnittet för nyexade och sa att jag ville ha det. De hade inga synpunkter och avrundade uppåt. Kanske hade jag kunnat vara lite modigare kände jag i efterhand. Men man vill ju inte bli bortvald på grund av en sån sak. Det är en väldigt svår balansgång.
En sak som han inte riktigt hade tänkt på var att han inte fick någon lönerevision första våren. När det nu närmar sig lönesamtal igen gör han sig redo.
– Jag ska försöka stå på mig lite den här gången. Nu har det ju gått ett och ett halvt år sen jag fick min ingångslön. Vi får se hur det går.