Gå till innehållet

Europan startar med tre tomter

I dag hålls ett digitalt evenemang för att presentera tomterna som är Sveriges bidrag i arkitekttävlingen Europan. Trots förhoppningar om fler blev det endast tre deltagande kommuner i årets omgång av tävlingen.

År 2019 slog Europan, tävlingen för arkitekter under 40 år, rekord i Sverige då hela sju kommuner var med och bidrog med tävlingstomter. I år är antalet mer än halverat då en del kommuner som tidigare visat intresse hoppat av.

– Det har varit väldigt svårt i år, vi märker absolut av coronaeffekten, sa Carolina Wikström i Arkitekten strax innan jul.

Carolina Wikström, som driver det svenska sekretariatet för tävlingen tillsammans med Frida Öster, förklarade då också att tre tomter är gränsen för att Sverige ska vara med i tävlingen som arrangeras i ett tiotal europeiska länder vartannat år. Trots arrangörernas förhoppningar om fler, är det just tre tomter som gäller nu när tävlingen dragit i gång, i Karlskoga, Varberg och Västerås.

I Karlskoga ska ett helt nytt område gestaltas i anslutning till en ny station vid Nobelbanan. I Varberg är tävlingsuppgiften att förvandla en infartsväg för bilar till ett levande stadslivsstråk. I Västerås efterlyser man förslag till temporär arkitektur som ska skapa liv och dialog under byggprocessen för en helt ny stadsdel.

Årets tema för tävlingen är Living cities och juryn ska enligt tävlingsarrangörerna särskilt titta på hur förslagen lever upp till Sveriges antagna arkitekturpolitik, Gestaltad livsmiljö. I juryn sitter bland andra 2019 års Kasper Salin-prisvinnare Anna Chavepayre.

 

OM EUROPAN

Europan är en internationell arkitektur- och stadsplaneringstävling för arkitekter under 40 år. Tävlingen hålls vartannat år och den omgång som startar nu kallas Europan 16. I år ingår totalt 40 tomter i nio länder i tävlingen. Mer info på www.europan.se.

Mer att läsa