Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

“En lättnad höra andra än jag tala om arkitektur”

Karlshamns stadsarkitekt Emina Kovacic ser tillbaka på kommunens första Arkitekturvecka. Och hon har redan fått ta emot önskemål om repris nästa år.

Arkitekturveckan i Karlshamn ägde rum 26–30 augusti. På programmet fanns bland annat radhusen i kvarteret Nyköping, ritade av Sven Gustafsson på White arkitekter. Emina Kovacic är stadsarkitekt och stadsbyggnadschef sedan år 2017.

Vilken var veckans höjdpunkt?

– Vår inledningstalare Thomas Sandell lockade många, en känd person som dessutom råkade vara sommarpratare i P1. Över 90 personer kom klockan 8 på morgonen. Och så en föreläsning om Karlshamnsarkitekten Hanna Victorsson. Populära var också de guidade turerna i innerstaden, fastighetsutvecklarens visning av ett av Sven Gustafssons radhus på tak, fritidschefens visning av medborgarhuset och rektorns visning av skolan.

Hur fungerade det att låta andra än arkitekter berätta om husen?

– Det var ett medvetet upplägg och jag tror att det blev enklare för många att förstå. Det betyder mer när någon som inte är arkitekt berättar om arkitektoniska detaljer och lösningar som är viktiga. Det blir mer trovärdigt. Och för mig var det en lättnad att höra andra säga sådant som jag själv alltid måste tala om. När ordet arkitektur upprepas av fler, avdramatiseras det och blir mer folkligt.

Blir det en Arkitekturvecka nästa år också?

– Jag fick mycket positiv feedback från allmänheten och har på stående fot redan lovat det flera gånger, så ja, vi kör nästa år också! Vi tänker att temat kan bli restaurering och bevarande och att vi till exempel skulle kunna ha något inslag om hur man kan renovera sina gamla fönster. Vi har egentligen en väldigt liten organisation för Arkitekturveckan men det finns ett stort engagemang och många utanför kommunens organisation som ställer upp med sin tid.

Mer att läsa