Nyheter

”Elementen är dragna till ytterligheter”

15 mars 2019

Under temat Platsen bjuder Arkitekten in arkitekter för att berätta om sina favoritplatser. Här delar Christel Elvsgård Ekman med sig av sina personliga favoriter.

Annons
Foto Istock/Privat

Christel Elvsgård Ekman är arkitekt på Gisteråsjöstrand arkitektur i Östersund. En utemiljöfavorit för henne är Central park i New York.

Vilket är det mest inspirerande rummet du vet?

– Där har jag egentligen två exempel och det första är: Vinterparken i Östersund en vacker vårvinterdag. Där finns permanenta små byggnader som kafépaviljong, utebad, kiosk, och så vidare, grillplats, snöskulpturer, snöborg och så isen som täcker Storsjön förstås där man kan åka långfärdsskridskor, häst och släde, promenera eller bara sitta i en solstol. Sedan är det Döda fallet i Ragunda kommun, som är en plats som skapades vid Sveriges största naturkatastrof då hela Ragundasjön tömdes. Det vattenfall, som man skulle bygga en kanal vid sidan om, för att rädda timret som flottades ner till sågverken i Sundsvall, tystnade för alltid och nu återstår bara ett stenlandskap. Det kan man uppleva från spänger och broar.

En plats som ger energi?

Annons

– Den jämtländska fjällvärlden, särskilt vackra vårvinterdagar men även sensommardagar kan vara magiska.

Den bästa utemiljön?

– Det är så klart att flera italienska torg ligger bra till på listan men sedan tänker jag att Central park i New York också är fantastisk, en sådan tydlig kontrast till den omgivande staden, där den fysiska gränsen mellan gata och park är knivskarp och där bägge elementen är dragna till ytterligheter. Täta, byggda av antingen sten eller växtlighet.

Anton Andersson

Gå till nästa artikel